Vízben fuldoklik a termés

Az őszi esők a napraforgótermés zömét elvitték – csak a fele lehet meg a szokásosnak. Import nem kell, de az árakat se lehet emelni, mert másutt bőven van napraforgó. Mivel a rekordmennyiségű őszi eső teljesen váratlan jelenség, a gazdáknak nincs biztosítása a mostani károkra.
Tragikus a helyzet azoknál, akik nem készültek fel a gombafertőzésre
Tragikus a helyzet azoknál, akik nem készültek fel a gombafertőzésre
Kurucz Árpád

Akár az idei napraforgótermés fele is kárba veszhet néhány napon belül – tudtuk meg Vancsura Józseftől, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökétől. A szokatlanul erős nyári esőzést már megsínylette a napraforgó, így a közepesnél csak kicsivel jobb termést prognosztizált a Földművelésügyi Minisztériumban egy nemrég tartott sajtótájékoztatón. Azonban ennek a gyengébb termésnek a jó része is kárba veszhet.

Bár már jócskán itt lenne az ideje a napraforgó learatásának, sok helyütt a munkagépek továbbra sem férnek hozzá a felázott földekhez. Ahol nem is áll meg a víz – például az alföldi homoktalajon –, a napraforgó tányérjai ott is felfogják a nedvességet. A vízben álló növények között már felütötte a fejét a szürkepenész – tudományos nevén: botritisz. Az átvizesedett növény tányérjából a magvak kiperegnek a földre, de arra is van példa, hogy a tányér újra csírát bontott, hasznavehetetlenné téve a növényt.

A földeken egyelőre mentik a menthetőt. „Általában 6–8 százalékos nedvességtartalom mellett aratjuk le a napraforgót. Most jobb híján arra adtam utasítást, hogy inkább 20 százalék víztartalommal is, de hozzuk be a termést” – mondták el lapunknak az egyik Pest megyei gazdaságban. A sietség oka, hogy még néhány ilyen meleg, párás nap, és odalesz a termés.

Most nyugodtabban alhat, aki idejekorán kezelte a szár- és tányérrothadást előidéző gombabetegségek ellen ültetvényét. A kérdés csak az, hogy a gazdálkodók közül hányan nyúltak idejében az egyébként régóta ismert növényvédő szerekhez. Könnyen lehet, hogy nem sokan: az általunk megkérdezett termelők jobbára inkább néhány száraz napért és hideg éjszakáért fohászkodtak, mivel az hamar letörné a gombabetegségek elharapódzását. A gabonaszövetség vezetője, Vancsura József viszont úgy becsüli: amennyiben tovább folytatódnak országszerte az esőzések, és pár napon belül nem kezdődhet el a betakarítás, úgy az idei termés fele is kárba veszhet.

A szakember szerint a belső piac ellátása még így is bőven megoldott lesz a maradék terméssel – így importra sem szorulnak rá a hazai feldolgozók az olajos magvakból. Azonban a termelők már csöppet sem lehetnek ilyen optimisták. A világpiacon ugyanis semmi jele annak, hogy a napraforgó ára emelkedne, így minden bizonnyal az itteni termelők sem tudják majd a várhatóan gyengébb terméseredményüket áremeléssel ellensúlyozni. Ráadásul a gazdálkodók által kötött biztosítások jobbára belvízre, fagykárra szólnak, ilyen özönvízszerű esőzésekre nem. A kárt mindennek következtében valószínűleg nekik kell viselni.

A földön talpon álló növények közül a kukorica helyzete még nem tragikus. Bár a kukoricaföldeket is feláztatták az őszi esők, azonban a tengeri betakarításával a gazdák akár karácsonyig is várhatnak, mondván: az év végéig csak megszikkad a talaj és a termés is. Korábban a Földművelésügyi Minisztériumban azt mondták: a kukorica termésátlaga az átlagosnál magasabb lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.