galéria megtekintése

Mégis lehet magyar számlalottó

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 26. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Fellélegezhetnek a taxisok: még egy évig majdnem biztos, hogy nem kell használniuk az adóhatósággal online kommunikáló taxiórákat, de a szolgáltatói szektorban is csúszik a kasszák bekötése. A kormány saját maga ellen dolgozik a hezitálással, hiszen egy, a feltételezések szerint az adóelkerülésben nagymértékben érintett szektorról van szó. Van viszont elképzelés arra, hogyan ösztönözzék jobban a nyugtaadást a kereskedelemben. Felmerült egy internetes játék ötlete, hogy a vásárlók kérjék a nyugtát a kereskedőktől.

Ma még elég a számlatömb is, de bármikor jöhet új előírás
Ma még elég a számlatömb is, de bármikor jöhet új előírás
Kurucz Árpád

– Már vizsgálja a kormány az online pénztárgépek kötelezővé tételét a szolgáltatók között is, így várhatóan a fodrászok, orvosok, majd a taxisok is mélyen a zsebükbe kell nyúljanak – írtuk még júliusban, piaci forrásaink szerint azonban ennél ma sem jár előrébb a kormányzat.

 

Megkérdeztük az online-pénztárgép-üzletben érdekelt vállalkozásokat, akik ugyan névvel nem nyilatkoznak, mert az ügyben csak az Nemzetgazdasági Minisztérium jogosult nyilatkozni. Azt azonban elmondták, hogy jelenleg nem lehet tudni, a szolgáltatói szektort mikor vonják be az online kasszák használatába. Volt már szó idén év végi, s jövő tavaszi átállásról is. A vonatkozó jogszabálynak még a terve sem született meg, de valójában, mint a cégek mondják, mindegy is: egyrészt a szaktárca és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is tudja, mekkora online-pénztárgép-készlet áll rendelkezésre a jövőben. Másrészt, az átállás új fejlesztést nem igényel, azaz a meglévő modellekkel ki lehet szolgálni az érintett vállalkozásokat.

Ráadásul most a kormány ismét hangsúlyosan beszél arról, hogy szükség van a gazdaság fehérítésére. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy minapi előadásában kifejezett kormányzati prioritásként jelölte ezt meg (igaz, ezt előtte már hosszú évtizedeken át megtette ezt minden gazdasági és pénzügyminiszter).

Az egyik piacvezető forgalmazó lapunknak értetlenségének adott hangot, hiszen, mint mondja, nagyban fehérítené a szolgáltatói szektort az online kasszák bevezetése. Miközben a kereskedőknél, a kisboltokban, a benzinkutaknál, az áruházakban, a szállodákban, a vendéglátóhelyeken és a gyógyszertárakban lassan befejeződik a kasszacsere, a szolgáltató vállalkozások esetében nagyobb lehetőség van a nyugtaadással játszadozva az adóelkerülésre. A statisztikai hivatal nyilvántartása szerint 51 ezer egyéb szolgáltató cég és 37 ezer önálló vállalkozó van a piacon.

Más kérdés, hogy az online kommunikációra alkalmas taxiórák fejlesztése a piaci információk szerint még el sem indult, erről ugyanis tudniuk kellene a forgalmazóknak. Közülük többen azt mondják: ha ma elkezdődne a fejlesztés, akkor is legalább háromnegyed év, inkább egy, mire az első, az adóhatósághoz bekötött óra megjelenhetne a sárga kocsikban.

Jelenleg három cég gyárt taxamétert, Magyarországon, az adóügyi ellenőrző egységet gyártó társaságoknak, s a mobil adatátvitelt biztosító vállalkozásoknak velük együttműködésben kellene online taxiórát fejleszteniük. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha a szaktárca megalkotná a műszaki követelményekről szóló rendeletet.

Pénztárgép-forgalmazóktól tudjuk azt is, hogy bár sokat javult a nyugtaadási fegyelem a kereskedelemben az online kasszák használatával, még mindig számottevő azon vásárlások száma, amit nem ütnek be a gépbe. Ha ugyanis a kereskedő nem nyúl hozzá az online pénztárgéphez, az adóhatóság nem látja az értékesítést. Az efféle visszaélés ellen csak a sűrű ellenőrzés lehet gyógyszer.

Valamint a vásárlók nyomása. Úgy tudni, egyre komolyabban gondolkodnak egy nyereményjátékkal összekötött motivációs rendszerben.

A Gyurcsány-kormány 2009-ben próbálkozott meg a számlalottóval, amely idehaza besült, Szlovákiában azonban sikeresen fut. Ennek most egy internetes változatán gondolkodnak: a nyugtákon lévő NAV-engedélykódokat a neten regisztrálva azonnali nyereményekhez juthatnának a vásárlók, ha az ötletből végül megvalósított projekt lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.