galéria megtekintése

Kasszacsere: felkészülnek a fodrászok, orvosok, taxisok

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 07. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Már vizsgálja a kormány az online pénztárgépek kötelezővé tételét a szolgáltatók között is, így várhatóan a fodrászok, orvosok, majd a taxisok is mélyen a zsebükbe kell nyúljanak.

Rövidesen a kiskereskedők után mélyen a zsebükbe nyúlhatnak a fodrászok, a műkörmösök, majd idővel a taxisok is. A szolgáltatói szektor online pénztárgéppel való „felszerelését” vizsgálják ugyanis a kormányzatnál – értesült több független piaci forrásból a Népszabadság. A kereskedőknél, a kisboltokban, a benzinkutaknál, az áruházakban, a szállodákban, a vendéglátóhelyeken és a gyógyszertárakban lassan befejeződik a kasszacsere.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A váltás ugyan jóval lassabb lett a tervezettnél, azonban a pénztárgépek gyártói-forgalmazói is úgy vélekednek: lassan valóban véget ér a folyamat, ami a kereskedelmi szektorban 140 ezer online összeköttetésre alkalmas gép megrendelését jelentette. Arról már korábban – igaz, csak általánosság szintjén – több szakmai fórumon is szó esett, hogy a szaktárca a kiskereskedelem online kasszacseréje után második ütemben sort kerít a szolgáltatói szektor felszerelésére is.

 

Külföldön, ahol már lezajlott a teljes folyamat – például Bulgáriában vagy Lengyelországban –, a szolgáltatók is kénytelenek voltak netes pénztárgépet üzembe helyezni. A nagy kérdés immáron az, hogy a kereskedők után mikor kell a szolgáltatóknak is online gépet venniük. Az NGM sajtóosztályán lapunknak csak annyit mondtak, hogy „konkrét jogalkotási lépések előkészítése” ebben a kérdésben nem zajlik. Az NGM részéről annak adtak hangot, hogy a „tárca célja változatlanul a gazdaság további fehérítése”.

Márpedig a kiskereskedelmi átállás során szerzett tapasztalatok a felelős Nemzetgazdasági Minisztérium szerint kedvezőek. Így a korábban adóelkerüléssel leginkább érintett területek kereskedői az első fél évben 29 százalékkal, vagyis 17 milliárd forinttal több áfát vallottak be az előző év hasonló időszakához képest. A forgalmazók és a gyártók vélekedése is megoszlik abban, hogy melyik ágazat pénztárgépeit mikor lehet lecserélni. A helyhez kötött szolgáltatók – fodrászok, orvosok – esetében az átállás technikai háttere immáron megoldott, így ez inkább már „jogalkotói kérdés”.

A hatályos áfatörvény szerint ezek a vállalkozások kézzel is kitölthetnek nyugtát. Könnyen lehet, hogy nem sokáig: forrásaink azt sejtetik, hogy az NGM erről a területről komoly adótöbbletre tehetne szert, ha itt ezekben az esetekben is meg tudnák oldani az online kasszák működését. Azt ráadásul nem szabad elfelejteni, hogy a nagyjából két évre elhúzódott kiskereskedelmi átállás során már kialakult a netes kasszák technikai-forgalmazói háttere, így ha a parlament rábólint egy ilyen tartalmú javaslatra, úgy fél-háromnegyed év alatt le lehet zavarni ezeknek a cégeknek „kasszásítását”.

A pénztárgép-gyártók csak örülhetnek Földi Imre / Fotó

Valamivel keményebb dió a taxik, illetve a mozgóárusok megfelelő online kasszával történő ellátása. Úgy tudni, hogy az NGM már régóta tárgyal az érintett társaságokkal, a fő problémát az jelenti, hogy egyelőre nem tudni olyan online pénztárgépről, ami a járművekbe beépíthető. Ezzel együtt az egyik taxitársaságnál úgy vélték: 2015 második felére már kifejleszthetnek a taxikba is beszerelhető eszközöket. A szolgáltatókon túl a kasszaforgalmazók várhatják szívdobogva a kormányzat ilyen irányú döntését.

Mint arról beszámoltunk, az eddig a kiskereskedelemben lezajlott cserével komoly, milliárdos bevételre tettek szert a piacon ügyesen lavírozó gyártó-forgalmazó cégek, így volt olyan társaság, amelynek több mint tízszeresére ugrottak az eladásai az előző évhez képest. Nem mellékes kérdés az sem, hogy mekkora körnek kell kasszát vásárolnia. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvántartása szerint 51 ezer egyéb szolgáltató cég és 37 ezer önálló vállalkozó van a piacon, ezek jó részét kötelezhetik majd az online pénztárgépek használatára.

Igaz, a statisztikai számokkal ajánlatos csínján bánni: korábban a kiskereskedelmi szektorban 250 ezerre tették a lecserélendő kasszák számát, ám jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a valóságban 140 ezer kasszával meg lehetett oldani a kereskedelmi szektor átállítását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.