galéria megtekintése

Eltakarították Matolcsy és Simicska emberét

Turizmus

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 23. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Nem volt elég a maradáshoz, hogy az iparág jobban teljesít. Matolcsy György és Simicska Lajos emberét is eltávolították a turizmus éléről, és teljesen új csapat vezeti az ágazat kormányzati irányítását.

A július óta hivatalban lévő Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára tegnap mutatta be Faragó Pétert, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. új vezérigazgatóját és Ruszinkó Ádámot, az NGM új turizmusért felelős helyettes államtitkárát.

Faragó Péter, Glattfelder Béla és Ruszinkó Ádám
Faragó Péter, Glattfelder Béla és Ruszinkó Ádám
Illyés Tibor / MTI

Azt, hogy az eddigi helyettes államtitkár távozik, azt korábban is sejteni lehetett, néhány hete pedig, egy figyelmetlenül megfogalmazott, a szakmának kiküldött levélből már biztosan tudhatták is az érdekeltek: a levélben ugyanis már nem Horváth Viktória volt megnevezve felelősként, annak ellenére, hogy a helyettes államtitkári felmentés és kinevezés még nem történt meg – legalábbis formálisan. Az eddigi helyettes államtitkár menesztése egyébként okozott is meglepetést, meg nem is: Horváth Viktória ugyanis Matolcsy György korábbi miniszter, jelenlegi jegybankelnök bizalmasaként volt számon tartva, ily módon kormányzati kötődése meglehetősen erős volt.

 

Munkásságát sem érte különösebb kritika, hiszen édesapja, a Kehidakustyáni Termálfürdő tulajdonosa, a Széchenyi Pihenőkártya kitalálója, Horváth Tihamér révén is volt szakmai respektje. Utódja, Ruszinkó Ádám saját bemutatkozásában kiemelte: beleszületett ebbe a szakmába, hiszen édesanyja is a szállodaiparban dolgozott, legelső szakmai tevékenysége pedig az idegenvezetés volt, melyet tíz évig űzött. Az orvosi egyetem elvégzése után a gyógyszeriparban dolgozott, amely, bár nem kötődik a turizmushoz, mégis alkalmat adott neki arra, hogy betekintést nyerjen a multinacionális vállalatok világába, a tapasztalatokat pedig később az idegenforgalomban is hasznosítani tudta. A Magyar Egészségturisztikai Marketing Egyesülettől, tehát részben azonos szakmai vonalról érkezik, mint Horváth.

A váltásra egyébként látszólag nem volt szakmai ok. Miközben a turizmus nemzetközi átlagban öt százalékkal bővült, Magyarországon még ennél is jobban teljesít: a szállásdíjbevételek 11 százalékkal nőttek, még a rossz időjárás ellenére is. A vendégszám az idei év első hét hónapjában 7,3 százalékkal, a tavalyi rekordot is meghaladó mértékben nőtt, a vendégéjszakák száma pedig 5,6 százalékkal. A GDP kilenc százalékát jelentő ágazat foglalkoztatásban betöltött szerepe meghaladja a 11 százalékot. Ruszinkó szerint a magyar turizmus nemzetközileg is egy lépcsővel feljebb léphet, ígéretes periódus előtt áll, amelyben fontos az elindult minőségi fejlődés folytatása. A Magyar Turizmus Zrt. élén Faragó Péter Benéné Tóth Mariannát váltja, akit viszont Németh Lászlóné nevezett ki erre a posztra – a volt fejlesztési miniszter a hét végén Simicska Lajossal mutatkozott a sárvári díjugrató lovaspálya átadásán. Esetében a váltás indokolható kormányzati folyamatokkal, hiszen a Magyar Turizmus Zrt. átkerült a fejlesztési tárcától a nemzetgazdaságihoz.

Utódja, Faragó Péter turisztikai múltja szerényebb: korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél, illetve a Nemzeti Külgazdasági Hivatalnál dolgozott. A bemutatkozón megjelent, a turisztikai szakmában otthonosan mozgó arcok ennek kapcsán furcsállták: az MT Zrt. vezérigazgató-helyettese, a politikai oldaltól függetlenül profi szakembernek számító Horváth Gergely meg sem jelent a turizmus világnapja alkalmából rendezett eseményen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.