40 milliós bírságot kapott az RTL Klub

Adatszolgáltatás elmulasztása, téves korhatár-besorolás és vélelmezhetően jogsértő termékmegjelenítés miatt is szabott ki bírságot, illetve indított eljárást a Médiatanács. Az RTL Klub 40 milliós bírságot kapott a drogfogyasztás helytelen megjelenítése és bemutatása miatt az Éjjel-nappal Budapest című műsor okán.
A sorozat hat epizódjával kapcsolatban állapított meg törvénysértést a Médiatanács. Az RTL Klub a „12 éven aluliaknak nem ajánlott" korhatár-kategóriába sorolt olyan tartalmú epizódokat, amelyeket csak a „16 éven aluliaknak nem ajánlott" kategóriában lehetett volna sugározni.

A jogsértő tartalom a műsor egyik szereplőjének drogfüggővé válását, az első kábítószer-beszerzést és szerhasználatot, a barátok és hozzátartozók eredménytelen próbálkozásait, majd a drogkarrier végkifejletét mutatták be, valamint a lány személyiségének torzulását, fokozódó pszichés zavarait, morális leépülését, kapcsolatainak teljes kiüresedését, végül fizikai kimerülését és eszméletvesztését kísérhették a nézők figyelemmel, minden ellenpontozás, értelmezési keretbe helyezés nélkül. A műsorban a kábítószer beszerzésének, fogyasztásának és továbbadásának megjelenítésére is sor került, minden kritika vagy kommentár nélkül - áll a Médiatanács honlapján olvasható közleményben.

Leszögezik ugyanakkor, hogy az ilyen tartalmak közlése egyáltalán nem tiltott, de arra csak 21 óra után, megfelelő korhatár-besorolás mellett van jogszerű lehetőség.

A Médiatanácsa a televíziót 39 375 000 forint bírság megfizetésére kötelezte, s mint hozzátették, a műsorral kapcsolatban eddig összesen 52 nézői panasz érkezett a hatósághoz.

Eljárást indított a testület a TV2-val szemben is, a feltételezés szerint ugyanis a Mokka egyik áprilisi adásában tiltott termékmegjelenítés volt látható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.