Jegelik az új mobilhálózatot

Egyelőre aligha építhet tízmilliárd forintért elavult 450 MHz-es mobiladatátviteli rendszert az okos mérőórák kommunikációjának az MVM, illetve leányvállalata, az MVM Net Zrt. A cég terve még nem kapta meg a miniszteri jóváhagyást, erről a kérdésünkre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztálya tájékoztatta lapunkat. Azt is hozzátették, hogy a beruházásról szóló végső döntéshez hosszabb idő szükséges.

Ez jelentős fordulat ahhoz képest, hogy július végén még Baji Csaba vezérigazgató és Nagy Sándor termelési vezérigazgató-helyettes pár nap alatt szeretett volna engedélyt kapni Seszták Miklós minisztertől a tízmilliárdos szerződéskötésre. Ráadásul úgy, hogy az erről szóló levelükben meg sem nevezték, hogy az MVM tenderén induló technológiai szállítók közül melyikkel és milyen összegben szerződnének.

Szakmai körökben úgy vélik: ez a projekt már ebben a formában kútba esett. A tenderen a kínai ZTE és a Huawei indult, valamint egy konzorciumba tömörülve az Alcatel-Lucent, az Airbus, a Fornax és a Kapsch. Úgy tudjuk, az MVM vezetői a ZTE-t favorizálták: ez volt a legolcsóbb ajánlat. Más szempontot nem is vettek figyelembe. A hiányos miniszteri tájékoztatáson kívül pont ez tűnt fel a kormányzatban, hiszen ilyen rendszereknél a minőség, a rendelkezésre állás és a biztonsági megoldások is számítanak.

Valamint a sebesség. De az állami cégnek ez nem is volt szempont. Már a 450 MHz-es frekvencia használatáról szóló tender és az NMHH-val kötött hatósági szerződés is szinte kódolja, így az MVM tendere is arról szól, hogy az okos mérőórák kommunikációs hálózatát CDMA-technológiával kell megvalósítani. Ami, akárhogy szépítjük is, kifutó technológia, s alig olcsóbb, mint a két-háromszoros sebességet lehetővé tévő LTE-technológia. Ez utóbbiról a beruházó korábbi nyilatkozataiban azt próbálta sugallni, hogy nem is szabványosított technológia. Ám ez nem igaz.

Legutóbbi információink szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium újabb információkat kért be az MVM Nettől. Ezt lapunknak meg is erősítették, hozzátéve, hogy mivel fejlesztés alatt álló technológiáról van szó, a végső döntés hosszabb időt vesz igénybe. Ami a sorok között azt jelenti, hogy a tárca már nemigen számol az MVM által favorizált lassabb technológiával. Annak ellenére sem, hogy információink szerint az MVM Net továbbra is e mellé tette le a voksát. Olyannyira, hogy még a Belügyminisztérium által felvetett biztonsági szempontokat is kvázi lesöpörték volna az asztalról.

Noha a frekvencia használatáról szóló hatósági szerződés lehetővé teszi mind a technológia, mind a határidők közös megegyezéssel történőmódosítását, tehát az MVM a frekvenciát aligha veszti el a késlekedés miatt, az már most biztosnak látszik: minden, a projektben vállalt határidő tarthatatlan. Aligha épül ki a hálózat az év végéig az egy számjegyű utak mentén és nyolc nagyvárosban.Már csak azért sem, mert november közepétől (az időjárás függvényében) a hideg miatt nehéz bázisállomást építeni.

Az MVM célja a hálózattal, hogy létrehozzon és üzemeltessen egy elsődlegesen kormányzati célokat támogató adatátviteli rendszert. A tervezett rendszer egyebek mellett az intelligens – azaz a rendszerirányító és számlázóközponttal folyamatosan kapcsolatban lévő – villanyórák és gázmérő órák kommunikációját biztosítaná. A tízmilliárdot kóstáló rendszert már most megérné felkészíteni a nagyobb sebességre, ám azt is érdemes tudni, hogy az egész okosmérős koncepciónak egyelőre teljesen rendezetlen a jogi háttere. Márpedig így tízmilliárd forint közpénz elköltése elég nagyvonalú dolog.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.