galéria megtekintése

Maradtunk a bóvlikategóriában

10 komment


Kriván Bence

Bóvliban hagyta Magyarországot a Standard & Poor’s amerikai hitelminősítő, amely a pénteki piaczárás után hozta nyilvánosságra „ítéletét”. A két fokozattal a befektetői szint alá sorolt, BB/B minősítéshez stabil kilátást fűztek, csakúgy, mint legutóbbi, fél évvel ezelőtti vizsgálatuk után. Ezzel szertefoszlott a kormánypárti politikusok titkolt reménye, hogy javítanak az adósminősítésünkön.

A K&H Bank ügyvédjei tanácskoznak a bíróságon - a devizahitelek rendezése nem taszítják csődbe a bankokat, de a fejlődést fékezik
A Magyar Állam képviselői tanácskoznak az MKB Bank tárgyalása előtt - a devizahitelek rendezése nem taszítja csődbe a bankokat, de a fejlődést fékezi – Banczik Róbert / Fotó

Az S&P a BB/B adósminősítéshez stabil kilátást fűzött pénteken publikált jelentésében csakúgy, mint legutóbbi, fél évvel ezelőtti vizsgálatuk után. Indoklásukban pozitívumként említik, hogy a költségvetés hiánya tartósan a Brüsszel által maximált 3 százalékon belül van, s azt a kormány a hazai forint forrásokra felhasználásával, a devizaarány visszaszorításával próbálja finanszírozni.

A magas államadósság azonban továbbra is növeli sérülékenységünket. Az adósság csökkentése érdekében szavakban megfogalmazott kormányzati erőfeszítések a következő négy évben sem járnak sikerrel, a 80 százalék környékétől nem tud elszabadulni a ráta, amely az idén 82,4 százalékos lesz majd, onnan csúszik vissza 2017-ben 80,4 százalékra. Azt az S&P is elismeri, hogy a devizaarány csökkenésével az árfolyamkockázatok mérséklődnek, és az ország pénzügyi stabilitása is erősödik.

 

A képzett munkaerő, a viszonylag széles alapokon nyugvó export is segíti a magyar gazdaság előrelépését. Az idei magyar növekedést 3,2  százalékosra becsülik, a 2007-es, azaz a válság előtti kibocsátási szintet viszont csak a jövő év végére tudtuk elérni, miközben régiós versenytársaink már rég túljutottak ezen. Jövőre 2,8 százalékos pluszban bízhatunk.

A hitelminősítő megjegyzi, hogy a dinamikus növekedésünk hátterében nagyvonalú uniós támogatások és erős bázishatások is meghúzódnak, főként a fogyasztásnál és a beruházásoknál volt rendkívül alacsonyra állítva az átugrandó mérce. Amikor ezek a hatások kifutnak, a gazdaság növekedése 1-1,5 százalékos szintre áll be.

Visszatérő elem az S&P kritikájában a kiszámíthatatlan gazdaságpolitika, de az állami szektor túlburjánzása, az adórendszer anomáliái, a veszteséges pénzügyi szektor egyaránt visszahúzza a növekedés lendületét. Néhány nagyberuházást leszámítva az ország tőkevonzó képessége szerény, a válság előtti szint harmadára csökkent. A hitelezés gyenge lábakon áll, egészen 2016 végéig nem lesz ebben változás, holott a gazdasági növekedésnek ez lenne az egyik fontos katalizátora.

Megjegyzik, hogy a bankrendszer a devizahitelesek kimentése után is talpon marad, de ennek a magyar gazdaság fejlődése látja a kárát. Az export jól teljesít, de erősen függ a német autóipari megrendelések alakulásától – jegyzi meg kommentárjában az S&P. Az állam szociális gondoskodó szerepe még a régiós versenytársakénál is erősebb: a kormány cégfelvásárlásokkal, a közszolgáltatók és egyes bankok – MKB, Takarékbank – megszerzésével csak erősíti szerepvállalását ahelyett, hogy csökkentené azt.

Mindeközben a költségvetést szigorúan kézben tartja: az idén 2,9 százalékos lesz a hiány, a GDP egy százalékára méretezett tartalék mozgásteret ad a kormánynak, ha a túl alacsony infláció következtében megcsappanó adóbevételek miatt gondjai lennének.

Mindhárom nagy nemzetközi cégnél a befektetésre nem ajánlott, bóvlikategóriában tartják nyilván a magyar devizaadósságot. A különbség csupán annyi, hogy a Fitch Ratingsnél és a Moody’snál egy fokozattal, míg a Standard & Poor’snál (S&P) kettővel vagyunk a spekulatív kategóriát a befektetésre ajánlottól elválasztó vonal alatt.  Az idén mindhárom cégnél áttekintették a magyarországi fejleményeket.

Március végén az S&P a leminősítést valószínűsítő negatívról stabilra változtatta az adósbesorolás mellé fűzött kilátást, de az osztályzaton nem változtatott. Júniusban a Fitch következett, de nála sem történt elmozdulás, továbbra is stabil kilátás szerepel a BB pluszos minősítés mellett. A Moody’s pedig júliusban nem látott olyan körülményt, ami alapján felülvizsgálati eljárást kellett volna indítania, így nála maradtunk a Ba1-es kategóriában, negatív kilátásokkal. A régióban - mindhárman - Horvátországgal vesznek minket egy kalap alá, közvetlen versenytársaink megítélése sokkal jobb.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.