Havervédelmi törvény Németh Szilárdtól

Mostantól retteghetnek a kókler oktatók.

Figyelemre méltó kiegészítésekkel fogadta el szerdán az Országgyűlés Németh Szilárd fideszes rezsibiztos – valamint később hozzácsatlakozó párttársa, Balla György – „fogyasztóvédelmi” törvényjavaslatait. A jogszabály a nyári szünet előtti eredeti változathoz képest immáron kínos részletességgel szabályozza a fogyasztóvédelmi referensképzés szabályait.

Németh Szilárd ügyel a részletekre
Németh Szilárd ügyel a részletekre
Teknős Miklós / Népszabadság

Az ilyen munkatárs alkalmazására kötelezett vállalkozások mostantól nem bújhatnak ki a szabály alól úgy, hogy a lehető legrövidebb és legolcsóbb tanfolyamokra íratják be munkatársaikat: dolgozóik csakis cégük tevékenységének megfelelő osztályba járhatnak. Az elfogadott változat az oktató intézményekkel szemben támasztott szigorú, a fogyasztóvédők által rendszeresen ellenőrzött feltételekkel is kiegészült.

Mint korábban megírtuk, Asztalosné Miklós Julianna, aki Németh Szilárd úgynevezett rezsimunkacsoportja titkárának, a fidelitasos Asztalos Dávid édesanyjaként szerepel a hírekben, a Németh Szilárd által a referensképzést kötelezővé tevő tavaly beterjesztett jogszabály elfogadásakor Fogyasztóvédelmi Referens Képző és Közvetítő Kft. néven céget alapított. A látszólagos összeférhetetlenségről Németh Szilárd lapunknak annyit mondott, hogy „ez egy baromság”.

Mára számos állami vállalat és multi találta úgy, hogy munkatársai az új, a felügyelőségek számos munkatársát oktatói között tudó kft.-nél lesznek a legjobb kezekben. Noha Németh Szilárd bevallása szerint nem tartotta szükségesnek Asztalos Dávidot a kft. kapcsán elővenni, a rezsibiztos fogyasztóvédelmi referensképzők problémái iránti érzékenysége a jelek szerint változatlanul nagyarányú.

A törvényben a rezsibiztos és a kormánytöbbség változatlanul hagyta azt az új előírást is, hogy az áram-, a gáz- és a víziközmű-szolgáltatóknak ezek után egy szakcéggel kell számlázási rendszereiket láttamoztatniuk. A szabály tűpontosan körbeírja az auditorral szembeni követelményeket. Az ellenőrzést végző vállalkozásnak például rajta kell lennie az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági szempontból megbízhatónak minősített, titkos beszállítói listáján. (A pont törlésére irányuló fideszes javaslat elhalt.)

A piac szerint a friss törvényi feltételeknek egyedül a Hunguard Kft. felelhet meg. A cég, amely három éve a nyerőgépek államilag elrendelt átvilágítását is végezhette, honlapján maga hirdeti, hogy szerepel a jegyzéken. Ezzel kapcsolatos felvetésünket Németh Szilárd azzal ütötte el, hogy a pontokat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslatára építette indítványába. Ezt a hivatal lapunknak tagadta. A Fidesz–KDNP-s szavazógépet a kis közjáték nem zavarta meg, így a Jobbikkal kiegészült kormánypárti képviselők e gyanús pontokat is elfogadták.

Szakértők szerint mind a fogyasztóvédelmi referensképzés, mind a számlaaudit milliárdos bevételt jelent a kedvezményezettek számára.

A végső változatban bennmaradtak Németh Szilárd sokadik, a rezsiszámlakép módosítására vonatkozó utasításai is, noha a képviselő már bejelentett egy újabb számlakép-módosítást.

Úgyszintén elfogadták a közszolgáltatók honlapján kötelezően feltüntetendő tartalmat, valamint – talán egyetlen tényleges fogyasztóvédelmi pontként – azt, hogy a távhőszámla befizetési határideje 15 napra nő.

Az elfogadott változatból kikerültek a követeléskezelőkhöz kerülő lejárt rezsitartozásokkal kapcsolatos bonyolult elképzelések.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.