Dúskál a milliárdokban a jegybank

Az MNB 18 milliárd forintos nyereséget ért el az első fél évben. Tavaly ugyanekkor veszteséges volt.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 első fél évében 18 milliárd forint nyereséget ért el, amely a 2013 első féléves veszteséghez képest 59,6 milliárd forintos javulást jelent - olvasható a jegybank első fél évi tevékenységéről szóló beszámolóban.

Az MNB eredménye a devizaárfolyam-változásból származó nyereség emelkedésének, valamint - az alacsonyabb alapkamat miatt adódó - pozitív kamateredménynek tudható be.

A beszámoló szerint a működési költségek 2014. I. fél évi összege 14 milliárd 32 millió forint volt, ami az ütemezett tervtől 1,5 százalékkal maradt el.

Az MNB eredménye a devizaárfolyam-változásból származó nyereség emelkedésének, valamint - az alacsonyabb alapkamat miatt adódó - pozitív kamateredménynek tudható be. A beszámoló szerint a működési költségek 2014. I. fél évi összege 14 milliárd 32 millió forint volt, ami az ütemezett tervtől 1,5 százalékkal maradt el.

A nettó kamat- és kamatjellegű eredmény 2014 első fél évében 6,9 milliárd forint nyereség volt, 2013 hasonló időszakához képest 40,1 milliárd forinttal javult. 2014-ben - a korábbi időszakok veszteségével szemben - az MNB kamateredménye pozitívvá vált. Bár a jegybank mérlegszerkezete nem változott jelentősen - a mérlegfőöszszeg közel 90 százalékát kitevő devizatartalékot döntően forintforrások finanszírozzák -, de a devizahozamok és az átlagos forintkamat közötti eltérés csökkenése lehetővé tette a kamateredmény fokozatos javulását.

A jegybanki beszámolóban kitérnek arra, hogy 2014. első fél évének végén az MNB hivatalos devizatartalékainak nagysága 36,1 milliárd euró volt, ami mintegy 2,3 milliárd euró növekedést jelent a 2013. év végéhez képest. A devizatartalékok alakulásában szerepet játszott, hogy az elmúlt fél év során az Államadósság Kezelő Központ adósság felvételi és törlesztési célú tételei összességében mintegy 945 millió euróval növelték a devizatartalékokat. A növekmény a januári euró, illetve a májusi angol font kötvénylejáratok, a márciusi kötvénykibocsátások, valamint egyéb adósságkezelési tételek eredőjeként adódott.

A beszámoló szerint a költségvetési szervek devizabefolyásainak és -kifizetéseinek egyenlege 650 millió euróval csökkentette a tartalékot. Az idei első fél évben az Európai Bizottságtól 2,9 milliárd euró nettó transzfer érkezett. A tartalékon elért eredmény a tárgyidőszakban mintegy 150 millió euró volt. A rövid fedezett betétállomány változása pedig mintegy 0,8 milliárd euró csökkenést okozott, míg a növekedési hitelprogram miatt a tartalék nettó mintegy 200 millió euróval csökkent.

A devizatartalék-kezelés során a likviditás, a biztonság és a hozam hármas célrendszerének kell megfelelni, ami azt jelenti, hogy a jegybank a kockázatok előre definiált alacsony szintjének folyamatos betartása mellett próbálja elérni a lehető legmagasabb hozamszintet. A célokkal összhangban a jegybank a devizatartalékokat euró, dollár, jen és font denominációjú portfóliókban kezeli. Az MNB árfolyamkitettséget ugyanakkor kizárólag euróban vállal: az eurótól különböző devizanemű eszközök árfolyamkockázatát döntően devizacsere (fx-swap) ügyletek segítségével euróra fedezi.
A jegybanki beszámoló szerint a forgalomban lévő készpénzállomány értéke 2014. június végén 3424,5 milliárd forint volt. A forgalomban lévő bankjegyek értéke 3364,4 milliárd forint, mennyisége 349,8 millió darab volt 2014 első fél évének utolsó napján. Ez értékben 21 százalékos, a mennyiséget tekintve 14 százalékos növekedést mutat 2013 azonos időszakának végéhez képest. A növekedés valamennyi címletet érintette, ám elsősorban a húsz- és tízezer forintosok esetében volt jelentősebb mértékű.

A forgalomban lévő érmék értéke 52,7 milliárd forint, mennyisége 1380,2 millió darab volt 2014. június végén. Ez értékben 8 százalékkal, mennyiségben 7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.