Itt az igazi rezsicsökkentés

Az emi.hu honlapon késő délután megjelentek a lakossági fűtéskorszerűsítési állami támogatás mára ígért feltételei. Pályázat október 21-től adható be.

Délután 4 óra után az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján megjelent a mára beígért első, lakossági fűtéskorszerűsítést támogató támogatási kiírás.

A felhívásból kiderül: az elismert kivitelezési és szakértői költségek legfeljebb 40 százaléka, illetve legfeljebb 650 ezer forint nyerhető el. A szakértői díj az elismert kivitelezési költség legfeljebb 8 százalékára rúghat. (Ez azt jelenti, hogy az "okosba", vagyis áfa nélkül megoldott kivitelezési díj is alacsonyabb így 13 százalékkal.)

A pályázaton csak négylakásosnál nem nagyobb, 2006 előtt épült, állékony házak életvitelszerűen használt lakásainak Magyarországon lakó tulajdonosai indulhatnak.

A támogatott célok: a fűtési, fűtési- és használatimelegvíz-rendszer hőtermelő berendezés cseréje új kondenzációs gázkazán beépítéssel; meglévő fűtési rendszer hőleadóinak és/vagy csőhálózatának korszerűsítése; járulékos munkálatok (kéményátépítés, fűtési- és használatimelegvíz-ellátórendszer-átalakítás, vezérlés kialakítása); energetikai tanúsítás, számítás, tervezési, engedélyeztetési és egyéb, átvétellel kapcsolatos szakhatósági költségek (például: kéményseprő szakvélemény, gáz MEO átvételi jegyzőkönyvvel, használatba vételi engedély).

Használt eszközök beépítését nem támogatják. A lakás átépítésekor sem érdemes érdeklődni, kivéve, ha ehhez kapcsolódóan bővítenénk a kéményt.

Egy lakásra egy pályázat adható be. A támogatás vissza nem térítendő, az általunk kifizetett, a kiírók által elfogadott számlák ellenében kapjuk meg.

Pályázatot benyújtani kizárólag elektronikus úton, a zfr-kazancsere.hu címen lehetséges a kormányzati portálon ügyfélkapus és pályázatiportál-regisztrációval rendelkező lakástulajdonosoknak.

A pályázati portálon már most lehet regisztrálni. Az anyagot benyújtani mától számított 30 nap múlva - számításunk szerint október 21-től - legfeljebb 2015 január 15-ig lehetséges. Ez utóbbi szakértők szerint minden bizonnyal csupán egy elvi dátum, hisz a korábbi hasonló pályázatok tapasztalatai és a pályázat feltételei alapján a forrás minden bizonnyal percek alatt lemerül majd. A legutolsó, tavalyi, társasházi állami támogatási fordulóban a pénz két nap alatt fogyott el.

A mostani pályázaton rendelkezésre álló keret egymilliárd forint.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára szerdai bejelentése szerint néhány napon belül ablakszigetelési és hűtőcsere-támogatási kiírások is várhatók az emi.hu honlapon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.