Két nap alatt kifújt a társasházi támogatás

Téglaépítésű társasházak energiafelújítási támogatására az Orbán-kormány ideje alatt összesen kettő napig lehetett pályázni - derül ki a nemzeti fejlesztési tárca közleményéből, mely szerint a keret kimerülése miatt ma le is zárják a tegnap kiírt pályázatot. Szerintük ez siker.

Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) Társasházak Energetikai Felújítása Alprogramjára beérkezett, összesített igények lefedik a meghirdetett támogatási keretet, ezért a kiíró Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 2013. augusztus 16-án felfüggeszti a pályázati konstrukciót - tette közzé az NFM. A 2013. augusztus 21-én 00:00 óráig postára adott pályázatokat még feldolgozzák.

A közleményből kimaradt, de a 834,2 millió forint keretű pályázatot augusztus 15-én nyitották meg. Vagyis az mindössze két napig élt. Pedig maga a tárca hangsúlyozza: míg panelek, családi házak, kisméretű társasházak energiahatékonysági korszerűsítését a kormány az elmúlt három évben számos alkalommal elősegítette, téglaépítésű társasházak részére most először hirdetett pályázatot a tárca.

Szakértők szerint magánlakások energetikai felújításának támogatására most minden eddiginél kevesebb, mindössze 834,2 millió forintot kínáltak fel az állami költségvetésből e kör számára. Ezzel majdnem teljes egészében ki is merítették azt a keretet, amit a magyar parlament idén bármely magánlakás-típus energetikai felújításának támogatására elkülönített az adófizetők pénzéből.

A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatás téglaépítésű társasházak energiahatékonysági felújítására, fűtéskorszerűsítésére és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelésére volt fordítható - közlik.

A tárca ezen túlmenően üdvözli saját kezdeményezését, amely - kétségtelenül - hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkenéséhez. Azt, hogy a forrás két nap alatt elfogyott, azzal a magyarázattal üdvözlik, hogy "a kormány szándékai találkoznak a hagyományos, téglaépítésű társasházak lakóközösségeinek igényeivel", illetve ez fontos tapasztalat lesz későbbi - meg nem nevezett - kiírásokhoz. Ez az érvelés az Orbán-kormány alatt kiírt energiatakarékossági pályázatok kapcsán vált - kényszerűen - általánossá, hisz a Fidesz-kabinet elődeihez képest nagyságrendekkel kisebb összegeket költ különböző épülettípusok energetikai felújításának támogatására. A néhány nap alatt lemerült kiírásokat kissé kényszeredett kommunikációs fordulattal "kísérleti" projekteknek is szokták nevezni.

Arról sem ejtenek szót, hogy eddig hány pályázat érkezett be és hányan reménykedhetnek a kedvező elbírálásban. Mindazonáltal a kiírás nagyságrendjét jellemzi, hogy mivel egy társasház összesen legfeljebb 60 millió forintot nyerhetett el, így mindössze egy tucat magyarországi téglaépítésű társasház felújítására is elkölthetnék a támogatási összeget.

Korábban az Energiaklub nevű civil szervezetnél a kiírás kapcsán úgy fogalmaztak, mivel a forrás a magánigényeknek körülbelül a 0,04 százalékát fedi le, vagyis a ma felújításra szoruló otthonok ezzel az ütemmel 600 év alatt jutnának állami támogatáshoz, így talán szerencsésebb lenne előre közölni a lakossággal, hogy ennyi a forrás és 99,96 százalék ne várjon a támogatásra.

2009-ben a magánlakásoknak szóló, 1,5 milliárdos augusztusi kiírás még egy hónapig kitartott. 2011-ben a használt és új építésű magánlakások számára felajánlott, hasonló célú, 1,6 milliárdos, augusztus 15-ével útjára bocsátott pályázatot három nap alatt lejegyezték. Tavaly a főleg magánházakra szabott, általános energiatakarékossági célú kiírás keretét már csak 864 millió forintban húzták meg, ami tíz napig állta a rohamot. A határidőn belül beérkezett pályázatok igényeinek kielégítése érdekében ezt a keretet később egymilliárdosra bővítették, mivel eredetileg a központi költségvetés is ekkora összeget különített el e célra.

Panelfelújítás állami pénzen - a téglaépítésűeknek csak két napjuk volt jelentkezni
Kocsis Zoltán 2009.09.04. Digitális Panelfelújítás, panel ház, felújítás, szigetelés, épület felújítás, Óbuda, Szőlő utca, leghosszabb panel épület, daru, építkezési daru, hőszigetelés napelem, napkollektor,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.