Állami segítséggel cserélhet ablakot, mosógépet

A jövő hét hétfőtől egymás után jelennek meg a www.emi.hu honlapon az állami támogatású fűtéskorszerűsítési, ablakszigetelési és hűtőcsereprogramok részletei. Pályázatot 30 nappal a megjelenést követően lehet először benyújtani, kizárólag az internetes ügyfélkapun keresztül.

Jövő hétfőtől lesznek elérhetőek a kormány új lakossági energiahatékonysági pályázatai, összesen 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre három különböző pályázatból - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Szabó Zsolt ismertette: a programsorozat első lépcsőjeként szeptember 22-én, hétfőn az elavult kazánok, tüzelőberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre történő cseréjét célzó lakossági pályázat jelenik meg az emi.hu oldalon, amelyre egymilliárd forint jut. Szeptember 25-én jelenik meg a háztartásigép-csere program 627,1 millió forintos keretösszeggel, majd 29-én a nyílászárócsere-pályázatok 1,1 milliárd forinttal. A három programmal összesen 25 ezer háztartást szeretnének elérni. A pályázatok a hűtő-, és fagyasztógép-csere program kivételével - ahol a támogatás a megkapott támogatói okirattal a vásárláskor azonnal érvényesíthető - utófinanszírozásúak - tette hozzá.

A meghirdetendő lakossági pályázatok keretében az elavult kazánok, tüzelőberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre cserélhetők, csakúgy, mint a régi típusú háztartási nagygépek (hűtő- és fagyasztókészülékek). A külső, homlokzati nyílászárócsere-program keretében pedig a kedvezményezettek csökkentett vételáron szerezhetik be az új, az energiahatékonyságot nagyban növelő nyílászárókat.

A pályázatokat a lakossági fogyasztók körében hirdetik meg. A fűtőberendezések és a homlokzati nyílászárók korszerűsítését célzó támogatásokra a magyarországi lakhellyel rendelkező magánszemélyek, míg a háztartásigép-korszerűsítési támogatásokra a nyugdíjas és nagycsaládos lakosok nyújthatnak be pályázatot.

A pályázatokkal elnyerhető támogatás összege a kazáncsere-pályázat esetében legfeljebb bruttó 650 ezer forint. A háztartási nagygépek vásárlására odaítélhető támogatás A+ energiaosztályú készülékek esetén maximum 25 ezer forint, A++ és A+++ kategóriájú gépek esetén legfeljebb 35 ezer forint lehet. A külső, homlokzati nyílászárócsere-programot illetően, az egy pályázatra megítélhető támogatás legmagasabb összege bruttó 520 ezer forint. A támogatás mindhárom pályázat esetében vissza nem térítendő és utófinanszírozású.

A pályázatot kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújthatja be az a természetes személy, aki a megvalósítás helyszínéül szolgáló ingatlan – tulajdoni lapon szereplő – tulajdonosa és ügyfélkapus regisztrációval rendelkezik a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon.

A portálon regisztrálni a pályázati kiírás meghirdetésétől számított 30 napon át lehetséges. A pályázatokat benyújtani pedig a meghirdetéstől számított 30. naptári napot követően, a pályázat lezárásáig vagy a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet.

A részletes pályázati dokumentáció az egyes pályázatok meghirdetését követően az ÉMI Nonprofit Kft. pályázatkezelő szerv honlapján (www.emi.hu) érhető el.

A pályázatok megvalósulása révén mérséklődik a hazai energiafogyasztás, tovább csökkenhetnek a magyar lakossági fogyasztók rezsikiadásai, továbbá ezek az intézkedések hozzásegítenek az ország klímapolitikai céljainak megvalósulásához: éves szinten csökkenhet hazánk szén-dioxid-kibocsátása és a kis tüzelőberendezésből származó szennyezés kibocsátása.

A háztartásigép-csere pályázatok megvalósulásával háztartásonként akár évi 280‒480 kg szén-dioxid-kibocsátás csökkenés, illetve 300‒500 kWh energia-megtakarítás érhető el, ami éves szinten akár 12-19 ezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak. A fűtéskorszerűsítési beruházások maradéktalan teljesülése révén lakásonként akár 2130 kg/év CO2 kibocsátás-csökkenéssel, illetőleg évi 7000 kWh energia-megtakarítással, ezáltal évente több mint 75 ezer forint megtakarítással számolhatunk az egyes háztartásokban. A külső, homlokzati nyílászáró-cserék lakásonként évi 1200-2700 kg szén-dioxid-kibocsátás csökkenést és 4000‒9000 kWh energia-megtakarítást eredményezhetnek. Ez éves viszonylatban 45‒95 ezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.