AP: Csatáry ügye megalapozottabb, mint Képíróé volt

Az Associated Press cikke Csatáry László ügyét Képíró Sándoréval összehasonlítva arra a következtetésre jut, hogy az egykori kassai rendőrtiszt esete sokkal jelentősebb és megalapozottabb, mint Képíróé volt.

Csatáry szerepe rendőrtisztként és egy „internáló tábor főnökeként” részletesen dokumentált, és több szemtanú is bizonyítja, hogy milyen kegyetlenül bánt a zsidókkal, írja az Associated Press. A cikk megjegyzi, a kassai táborból tizenkétezer embert küldtek a halálba.

A hatóságok azzal vádolják Csatáry Lászlót, hogy „törvénytelen módon kínozta az embereket”, amikor 1944-ben részt vett a fogvatartottak bevagonírozásában, kutyakorbáccsal ütötte őket, és megtiltotta, hogy szellőzőnyílást vágjanak a vagonokra. A 97 éves férfi életfogytiglani börtönre számíthat.

A férfira a Simon Wiesenthal Központ vezetője, Efraim Zuroff hívta fel a magyar hatóságok figyelmét még tavaly szeptemberben. A Központ 2002-ben indította el a sokakat megosztó Utolsó Esély Művelet nevű projektjét: jutalmat ajánlottak azoknak, akik információval tudnak szolgálni a háborús bűnösökről.

Ők kutatták fel Képíró Sándort is, akit viszont bizonyíték hiányában tavaly felmentettek. A cikk Csősz László történészre hivatkozva megemlíti, hogy a kerekesszékben ülő Képíró a tárgyalás során kórházba került, ez pedig a társadalom rosszallását váltotta ki az eljárással szemben.

Zuroff akkor kitartott amellett, elég bizonyíték volt arra, hogy Képírót az igazságszolgáltatás elé állítsák. A bíró kezelte „túl szelektíven” a bizonyítékokat. Zuroff szerint a Csatáry-ügy más, több szemtanú is bizonyítja ugyanis a kegyetlenkedéseit, és a dokumentumokat már átadták az ügyészségnek. A cikk Csőszt idézve azt írja, az eset annyiban is eltér, hogy Csatáry kassai „gettóparancsnoki” tevékenysége részletesen dokumentált. A cikk Gellért Ádám nemzetközi büntetőjogban jártas szakembert, a Csatáry-ügy kutatóját is idézi, aki szerint a Képíró-per miatt hatalmas politikai nyomás volt az ügyészségen. Ráadásul csak az eljárás során vált világossá, hogy nincs elegendő bizonyíték. A Csatáry-ügy viszont sokkal megalapozottabb.

Csatáryt egyébként háborús bűnök miatt 1948-ban halálra ítélték Csehszlovákiában. A férfi Kanadába szökött, ahol 1955-ben állampolgárságot kapott. Mikor kiderült, hogy nem számolt be a náci megszállókkal való kapcsolatáról, a hatóságok megtévesztése miatt elvették állampolgárságát. Felelősségre vonni már nem tudták, Csatáry 1997-ben visszatért Magyarországra, azóta Budapesten él.

Az AP megszólaltatta a Szegedi Tudományegyetem egyik történészét, Karsai Lászlót is, aki szerint elég sok kérdés felvetődik Csatáry történetével kapcsolatban. Megjegyzi, hogy míg Csatáryt Csehszlovákiában halálra ítélték, addig felettesei, a kassai polgármester és a rendőrfőnök Magyarországon csak börtönbüntetést kaptak. Karsai, aki egyébként egy holokauszt-túlélő fia, éles kritikával illette Zuroffék módszerét. Ugyan szemtanúk állítják, hogy Csatáry szadizmussal bánt az emberekkel, arra semmi bizonyíték, hogy tudta volna, haláltáborokba viszik őket a vonatokon. – 2012-ben tudni, hogy a vonatok Auschwitzba mennek, más, mint ugyanezt tudni 1944-ben. És még ha tudta is, hogyan bizonyítjuk, hogy tudatában volt annak, mit is jelent Auschwitz?

Csatáry László elhagyja az ügyészséget. A vádak sokkal megalapozottabbak mint a Képíró-perben
Hungarian Laszlo Csatary, suspected of war crimes against Jews during Word War Two, leaves the prosecution building in Budapest July 18, 2012. Hungarian prosecutors have detained 97-year-old Csatary on suspicion of war crimes committed in World War Two, the Budapest prosecutor's office said on Wednesday. Nazi-hunters from the Simon Wiesenthal Centre say they have provided Hungary with evidence that Csatary helped to organise the deportation of around 16,000 Jews to the Auschwitz death camp from the Nazi-occupied town of Kosice in 1944. REUTERS/Laszlo Balogh (HUNGARY - Tags: CRIME LAW POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.