galéria megtekintése

Rettegés

27 komment


Czene Gábor

„Ha hibát követsz el, elvisznek egy konténerhez, és jól megvernek. A rendőrség és a biztonságiak is tudják, hogy sok a kamera, ezért egy olyan helyre visznek, ahol nem készülhet felvétel” – számolt be egy menedékkérő az Amnesty International munkatársának arról, milyen élményeket szerzett Magyarországon. „A csoportunkban lévő egyik férfi lábát úgy megrúgták, hogy az eltört” – ezt már egy kísérő nélküli 17 éves fiú mesélte, akit a rendőrök tíz kilométerre a határtól fogtak el.

A sérülések között harapásnyomok is akadnak. Amikor az önkéntes vagy hivatásos határvadászoknak úgy tartja kedvük, ráuszítják kutyájukat a szerencsétlenekre. Nem nézik, ki honnan jött és miért, kinek mi a vallása. „A halál elől menekültünk, aki nem a saját szemével látja, nem is tudja elképzelni azt a sok szörnyűséget. Halál, félelem, robbantások, mészárlás, ezért kellett eljönnünk” – idézte fel az átélt borzalmakat egy Szíriából származó kurd nő. Hét hónapja van úton a férjével, négy gyermekével és fiatal unokahúgával.

Nem számít. A fontos csak az, hogy a határokat meg kell védeni, ahogyan Orbán Viktor is megmondta. A folytatást már könnyű hozzágondolni: bármilyen áron.

 

A kormány szerint persze semmi nem igaz az Amnesty International legújabb jelentéséből. Kontrát Károly államtitkár példás gyorsasággal reagált, közölte, hogy a jogvédő szervezet állításai „minden alapot nélkülöznek”. Korábban is érték már hasonló vádak Magyarországot, azok is valótlannak bizonyultak. Ezt egészen megbízható forrásból lehet tudni: a független, hozzáértő és elfogulatlan magyar hatóságok vizsgálatából.

A szorító egyik sarkában tehát a hosszú évtizedek óta működő Amnesty International, a világ valószínűleg legismertebb emberi jogi szervezete áll, a másikban – a fideszes kormány. Ha így vesszük, akkor elvileg egyenlőtlen a küzdelem. Az Amnesty International nem tévedhetetlen, de hiteles szervezet, a kormány viszont mára eljutott oda, hogy tévedésből sem képes hiteles lenni.

A magyar ugaron mozogva azonban az esélyek nemhogy kiegyenlítődnek, hanem az ellenkezőjére fordulnak. A kormány gondoskodott róla, hogy az értelmes vita lehetőségének a magját is eltapossa. John Dalhu­sein, az Amnesty International európai igazgatója pontosan fogalmazott: „Orbán Viktor a jogállamiság elvét felcserélte a rettegés elvére. Intézkedéseinél, amelyekkel szándékosan akadályozza, hogy a menekültek és migránsok Magyarországra jussanak, még ijesztőbbek az ellenük és a nemzetközi védelem intézménye ellen intézett támadásai.”

Nemrég tiltakozó demonstrációt tartottak a Szabadság téri „német megszállási” emlékműnél. Groó Rudolf, az egyik szónok arról beszélt, hogy az a mérhetetlen gyűlölet, amit a Fidesz gerjesztett a menekültek ellen, az úgynevezett kvótanépszavazás után sem fog eltűnni, velünk marad sokáig.

Igaza van. Ha majd egyszer eljön az idő, és lajstromba vesszük a Fidesz kormányzásának történelmi bűneit, akkor az első helyek egyikén szerepelnie kell a lelkekben véghezvitt pusztításnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.