Hol a gyüli „jobbik" énje?


A Hit Gyülekezetének többségi tulajdonában levő ATV műsorvezetője (Péterfi Judit; Magánszféra) – egy teljes órán át interjúvolta szep­tember 21-én Vona Gábort, de nem szembesítette őt antiszemita, romaellenes megnyilvánulásaival és a rasszista gárda támogatásával, viszont egyértelműen arra törekedett, hogy Vonát rokonszenves személyként mutassa be. Ez nem fér össze semmiféle fasizmusellenességgel, és ellentétes a gyülekezet deklarált elveivel.

Engem ez kétségbe ejt és elszomorít, hiszen a gyülekezetben elkeresztényiesedett magyar zsidó író és alkohológus, néhai Fekete János fia vagyok. Ez az első alkalom, amikor örülök, hogy apám nincs velem, mert így megúszta, hogy kétségek gyötörjék, hogy vajon a „Sándor" tényleg az örökkévaló embere?

Azt kellene gondolnia, hogy Németh Sándor arcát vesztette, hiszen a „nem" szavazattal hátat fordított mind a zsidó-keresztény irgalomnak, mind a jézusi szeretetnek, mind az emberiesség általános elvének. Abban a „nemben" bizony találkozott a Fidesz kacérkodása az antiszemitizmussal, a Jobbik egyértelmű zsidóellenessége a „keresztény cionizmus" iszlamofóbiájával.

A magyar társadalom érdeke, hogy a sokak megbecsülését immár lassan fél évszázada újra és újra kiérdemlő „hitesek" antiklerikális, antiszemitizmus-ellenes, romaemancipáló gyülekezete ne változzék elbutított, megfélemlített alattvalók engedelmesen bégető nyájává.

Németh Sándor Vidám Vasárnap-i prédikációjában (ATV, szeptember 25.) megvédte a Vonát propagáló adást. Hivatkozott a keresztényi megbocsátás maximájára, s azzal érvelt, hogy a nácikkal is beszélni kell (ha megtérésüket szeretnénk). Mindkét tétel igaz, csak egyik sem illik erre a helyzetre, hiszen az interjúban egy szó nem esett bűnről, megbocsátásról, pláne bocsánatkérésről. Ellenkezőleg. Csupán Vona Gábor és a Jobbik „cukikampányát" igyekezett még édesebbé tenni.

Fekete György
nyug. mentálpedagógus, történelemtanár

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.