galéria megtekintése

Nincs határ

4 komment

A szerk.

A tökéletesen kretén népszavazási kampány közepette már meg se vonjuk a vállunkat, ha azt halljuk: sem a kormány, sem a választások tisztaságáért felelős Nemzeti Választási Iroda nem tudja megállapítani, vannak-e halottak a szavazói névjegyzéken. Meg sem lepődünk azon, hogy egyetlen állami szerv sem tudja ellenőrizni, hogy a 2013 óta választójogot kapott külhoni magyarok közül nem halt-e meg valaki.

Pedig így annak sincs sok akadálya, hogy egy belelkesült rokon az elhunyt nagymama nevében behúzza az ikszet, majd abban a hitben, hogy jó ügyet szolgál, postára adja a szavazólapot. Másfél év múlva, mi több, a 2022-es és a 2026-os országgyűlési választásokon is megteheti ezt, hiszen minden voksolás alkalmával újabb tíz évet hosszabbodik a regisztráció. Lehet, hogy a lista tüzetesebb átvizsgálásával kibukna: a Kárpát-medencében több tucat matuzsálem él.

Nem az NVI a hibás. Még kevésbé a határon túli magyarok. Az is lehet, hogy a népszavazás vagy a következő választás végeredményére semmilyen hatással nem lesz ez a különös helyzet. Senki ne kezdjen románozni vagy góbézni, mert a 800 ezer kettős állampolgárnak csak a 16 százaléka voksolt 2014-ben a Fideszre. Mostanáig alig 35 százalékuk regisztrált, tehát a többségüket nem érdekli a politika. Vagyis a magyarországi politika biztosan nem.

 

A hibás az a kormánypárt, amelyik morbid megoldásoktól sem riad vissza, ha az érdekeiről van szó. Mert jól tudja, hogy a határon túli aktív kisebbség többsége Orbán-párti. Számít egy-két halott? Nem, csak az az egy-két százalék. Persze ha a több százezer külföldön dolgozó magyarról van szó, a Fidesz már tart a csalástól. Nekik nem adták meg a lehetőséget, hogy levélben szavazzanak, álljanak csak szépen sorba a követségen. Elvégre úgysem a külhonban élő magyarok számítanak.

Csak a Fidesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.