galéria megtekintése

Köszönjük, ennyi

48 komment


Murányi András

Mintha Rejtő-regényt olvasnék megint; alkalmilag A Néma Revolverek Városát. S akárha újra a sokat citált, Cödlinger-féle dialógusokat látnám-hallanám:
– Hány éves maga, Cödlinger úr?
– Ott lakom, abban a kis erdei kunyhóban.

De nevezettről legalább tudjuk, hogy megbénult a felelési centruma, azért ilyen; a hatalom potentátjairól viszont azt feltételeznénk, hogy nem küzdenek efféle problémával. Ehhez képest rögzítem a magunk mögött hagyott vasárnap dialógusát.

A kérdés az volt:
– Milyen következtetéseket von le abból Orbán Viktor és kormánya, hogy érvénytelen lett az általuk kikényszerített népszavazás?

 

A válasz:
– Nagyszerű eredmény született.

Jó, az iméntiekben van némi csúsztatás. Hogy mást ne mondjak, azért, mert már a kérdést sem lehetett volna élesben föltenni. Igaz, ezen csodálkozzon az, akinek két anyja van: a rezsim kármentésre és veszteségminimalizálásra berendezkedett kommunikációja az 50-es, 60-as évekre jellemző technikával kizárja azon médiaszereplőket, akik élesben vitatnák meg a kérdést a kormányfővel, cserébe a klasszikus kommunista országokéhoz hasonlítható tömegkommunikációt állít az ügy szolgálatába. Az, hogy az állami-megvett média tudósításaiban nincs „érvénytelenség", vagy az, hogy a megszólalások mindegyike tökéletesen a megrendelő igényei szerint alakul, a legkevesebb ahhoz a pompás, bennünket évtizedekkel korábbra visszaröpítő pillanatsorhoz képest, amelynek során az újságírók elől elzárt eredményhirdetésen a sok szomorú, Orbán Viktor mögött álló politikus minden mondat végén hosszan tartó, viharos tapsot rögtönöz, akárha 1 darab központi bizottság lenne, a falon pedig a Marx, Engels, Lenin.

Mindenesetre releváns, értékelhető válasz nincs.

Segítek.

Függetlenül attól, hogy ki mit gondol kvótáról, menekültről, szolidaritásról – néhány apró vita milyen sokat segített volna –, az eredményjelző táblára felkerült adatokból kinyert tényállás az, hogy a népszavazás érvénytelen és eredménytelen lett.

Ekként a magyar választópolgárok semmire sem hatalmazták föl Orbán Viktort és kormányát.

Ezt politikai kudarcnak nevezik.

Kivált, hogy a játékszabályokat a jelenlegi rezsim alkotta.

S főként, mert hatalom emberemlékezet óta nem fektetett ekkora energiát a választópolgárok meggyőzésére.

Minden más süket duma.

Akárha szegény Cödlinger urat hallanánk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.