galéria megtekintése

Méret

7 komment

A szerk.

Megpróbálja, láthatóan izzad, erőlködik, de a vasárnapi népszavazás eredményére még egy Orbán Viktor sem tud gombot varrni. Nincs benne elég matéria. A miniszterelnök rá akarta kényszeríteni akaratát Európára, megpróbált „a nép" képviseletében fellépni „a brüsszeli bürokraták" ellen, de nem tudott olyan hazai támogatást felmutatni, amelyre Európában is hivatkozhatna. Úgyhogy nem lenne meglepő, ha a budapesti hírek hallatán Angela Merkel vasárnap késő este kibontott volna egy üveg moseli rizlinget. Nemcsak a saját győzelem lehet édes, az ellenfél veresége is.

A sajtó persze a saját szája íze szerint kommentál. A kormányzati tulajdonban lévő France 24 szerint a referendummal csapás érte Orbán Viktort és az Európai Unió ellen folytatott lázadását,

az érvénytelen népszavazás csökkentheti a magyar miniszterelnök befolyását és erejét Brüsszelben. A korábban a Brexit mellett kampányoló londoni Express ellenben a brüsszeli bürokraták súlyos vereségéről és Orbán földcsuszamlásszerű győzelméről ír, s már címében felteszi a kérdést, hogy vajon a magyarok lesznek-e a következők, akik otthagyják
az uniót. Aztán meg is válaszolja: nem, a Pew Research közelmúltbeli felmérése szerint a magyarok maradnának, 52 százalékuk elégedett a mostani hatalommegosztással vagy még több beleszólást adna Brüsszelnek, és csak 40 százalék ért egyet a miniszterelnökkel abban, hogy több szuverenitás kéne a nemzeti kormányoknak.

 

A politikában, mint annyi másban, érdekes dolog a méret: néha számít, néha nem. A parányi Luxemburg például már több kulcsszereplőt adott Európának, tehát elvben nem kizáró ok, ha egy államférfi kis országból származik, ha ő elég nagy formátumú és a vezető hatalmak kompromisszumát testesíti meg. Orbán nem ilyen, és nem is így viszonyulnak hozzá.

Most, a nyilvánvaló kudarc után nem is fognak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.