galéria megtekintése

Nincs B terv, nincs B bolygó

6 komment

Dr. David Nabarro

Egy évvel ezelőtt azért gyűlt össze 193 ország vezetője, hogy elkötelezze magát a szegénység, a klímaváltozás és az igazságtalanság elleni harc mellett. Megállapodtak egy tervben a Föld és lakói jövője érdekében. Ezt a tervet „2030-as fenntartható fejlődési keretrendszernek” hívják, s egy jobb jövőt kínál bolygónk egésze, emberek milliárdjai számára.

A bolygó közösségének egyik legambiciózusabb vállalkozása a fenntartható fejlődést biztosító tizenhét cél (az SDG-k) elérése a 2030-as céldátum előtt. Bízom abban, hogy ha sikerül fenntartani az érdekeltek elkötelezettségét, és a partnerség szelleme győzedelmeskedik, akkor sikerekben gazdag lesz a következő tizennégy év.

Az SDG-ket négy erős alapelv támasztja alá. Egy: ezek a célok összekapcsolódnak és oszthatatlanok, összekötik a fejlesztést, az emberi jogokat, a békét és biztonságot. Kettő: a célok egyetemesek, mindenhol és mindenkire érvényesek. Három: ezek a célok a társadalom egészének bevonásával valósíthatók meg. Négy: ezeket a célokat úgy kell megvalósítani, hogy senkit ne hagyjunk magára.

 

Az SDG-k első évében több mint 50 kormány, számos vállalkozás, tudósok és civil társadalmi szervezetek gyorsították meg lépéseiket, fokozzák erőfeszítéseiket azért, hogy az SDG-k még inkább előtérbe kerüljenek politikájukban és tevékenységeikben. Városok és önkormányzatok százai dolgozták ki, fogadták el a maguk terveit, hogy az elérendő célokat szolgálják. Különböző társadalmak különböző közösségeinek ezrei gyorsították fel tevékenységeiket az SDG-k keretében.

Mindez sok mindent jelent. A klímaváltozás mérséklését, a nemek közötti egyenlőség előmozdítását, a természeti katasztrófák enyhítését, a tömeges vándorlás hatékonyabb kezelését és az egyenlőtlenségek csökkentését.

Tavaly júliusban huszonkét kormány mutatta be az ENSZ-ben az SDG-kről szóló terveit. Megmutatták, miként kerültek a fenntartható fejlődés céljai nemzeti fejlődésük középpontjába. Ezek a tervek segítenek abban, hogy az SDG-ket szolgáló tevékenységek összehangoltak legyenek, a különböző programok egymást erősítsék, és hatékonyabban használják fel a forrásokat.

A párizsi klímamegállapodás végrehajtása is felgyorsul, mivel eddig már 27 kormány ratifikálta a megállapodást, köztük az üvegházhatást okozó gázok legnagyobb kibocsátói: Kína és az Egyesült Államok.

Figyelemre méltó, hogy a vállalkozások is nagyobb figyelmet fordítanak fejlesztéseik társadalmi, gazdasági és környezeti hatásaira.
Világos, hogy hatalmas lépéseket tettünk meg. De a jövőben még sokkal többet kell tennünk az SDG-k megvalósításáért.

Az emberek és a közösség támogatása és nyomása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az SDG-k valósággá váljanak. Szeretném elérni, hogy 2017 végéig legalább kétmilliárd ember tudjon arról világszerte, hogy mik azok az SDG-k, s legalább egymillió ember váljon a változás hírnökévé, álljon azok közé, akik sürgetik a döntéshozókat és számon kérik rajtuk a világunk átalakítását és fenntarthatóbbá tételét.

A gyermekeknek és a fiataloknak különösen fontos szerepük van a társadalmi mozgalmak arcaként, a társadalmi változások dinamizálóiként.
Az SDG-k elfogadásának első évfordulója lehetőség az eddig elért eredmények megünneplésére, még nagyobb erőfeszítések ösztönzésére és arra, hogy megköszönjük a kormányok, a vállalatok, a civil társadalmi csoportok és a fiatalok erőfeszítéseit a világ minden részén.
Ha minden érintett tovább dolgozik a fenntartható világért, akkor az SDG-k keretében megjelölt célok elérése a következő tizennégy évben megvalósulhat, és átalakíthatja életünket.

Mert nincs más lehetőségünk. Nézzünk szembe azzal, hogy nincs B terv, nincs B bolygónk.

A szerző az ENSZ-főtitkár különleges tanácsadója a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés témakörében

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.