galéria megtekintése

Álmennyezet

1 komment


Tanács István

Döglött galambok miatt kellett bezárni az orosházi kórházban egy műtőt. A kórházból kikerült hírek szerint a megbontott álmennyezet mögül potyogtak ki, a kórházigazgató szerint egy belső esőcsatornából kerültek elő a tetemek. Ez a műtő a régi kórházépületben van, azok után helyezték oda vissza a műtéteket, hogy júniusban beázott és részben tönkrement az 1,7 milliárdért létesített új műtéti tömb, amelyet szeptember végéig sem sikerült helyreállítani a kivitelezőnek, aki elnyerte a munkát.

Egy a miénknél átláthatóbb és kevésbé megfélemlített országban mi sem volna egyszerűbb, mint kideríteni az igazságot. Annak volt-e igaza, aki szerint az álmennyezet mögül potyogtak a döglött galambok, vagy az igazgatónak, aki szerint az esőcsatornában szaporodtak föl az elmúlt évek során. Csakhogy aki kiszivárogtatta a hírt, nem meri fölfedni magát, mert kirúgnák az állásából. A kórház vezetői viszont maguktól sohasem hozták volna nyilvánosságra, hogy miért áll az egyik műtő, és miért maradnak el műtétek.

Az sem derült ki egyértelműen, hogy volt-e fertőzésveszély, netán megszaporodtak a kórházi fertőzések az elmúlt időszakban az orosházi kórházban, vagy amint észrevették az egyébként a műtővel nem összefüggő esőcsatornában a tetemeket, kitakarították, fertőtlenítettek, és hamarosan újra műtenek. Az sem derült ki, szóba került-e a közegészségügyi vészhelyzet, netán el kellett volna ilyet rendelni, de ha elrendelik, még kevésbé lehet titokban tartani a dolgot.

 

Augusztus végén a TV2 egyik riportjában arról nyilatkoztak a családtagok, hogy húsevő baktérium támadhatott meg egy idős nőt az orosházi kórházban. Hasi műtét után váladékozni kezdett a sebe. Cáfolták, hogy húsevő baktérium fertőzte meg, de valami mégis megfertőzte. A kórház vezetője szerint egy multirezisztens staphylococcus volt az, egyébként a néni minden ellátást megkapott, viszont amúgy is számos súlyos betegsége volt.

2015-ben zömmel uniós támogatásból 122 milliárd forintért létesültek egészségügyi gigaberuházások Magyarországon. Azt hinné az ember, hogy ezt valamiképpen a betegeknek is meg kellett volna érezniük – abból, hogy rövidebbek az előjegyzési listák, gyorsabban készül a diagnózis, hamarabb kerül műtőasztalra az, akinél ez indokolt. Erről sincs hitelt érdemlő kutatás, csak szubjektív tapasztalat: nemigen érzékelnek változást, akiket balsorsuk bekényszerít a magyar egészségügy utcájába.

Hiszen még amikor van pénz, amikor sikerről lehet beszélni, akkor sem az a fő cél, hogy javuljon az ellátás, hanem hogy a helyzetben lévők jó sok pénzt keressenek. Az egészségügy olyan, mint a „Nemzeti Együttműködés" egész rendszere. A tényleges helyzetet csak találgatni, becsülni lehet, mert eltakarják a jogszabályokból, az ott dolgozók megfélemlítéséből és a mundér becsületének védelméből gyártott álmennyezetek és díszburkolatok. De mégsem lehet mindig mindent elfedni. Néha kilyukad az esőcsatorna, vagy leszakad az álmennyezet, és hullani kezdenek a döglött galambok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.