galéria megtekintése

Döglött galambok miatt használhatatlan az orosházi műtő

18 komment


Tanács István

Kiszivárgott hírek szerint közegészségügyi vészhelyzetet rendeltek el az orosházi kórházban, mert az egyik műtőben a leszakadt álmennyezet mögül csontkukacok, férgek, elhullott galambok tetemei potyogtak ki. A főigazgató cáfol, de a döglött galambokat elismeri.

Nyilatkozatban követel vizsgálatot Fetser János, az MSZP orosházi szervezetének elnöke, mert tudomására jutott, hogy – a nyilvánosság kizárásával – közegészségügyi szükséghelyzetet rendeltek el a város kórházában.

Bombariadó az orosházi kórházban
Rosta Tibor / MTI

Műtéteket kell elhalasztani, és kiszivárgott információk szerint a közelmúltban jelentősen nőtt az intézményben a kórházi fertőzések száma.

 

Ez összefüggésben állhat azzal, hogy leszakadt a volt urológiai műtő álmennyezete a kórház központi épületében. Csontkukacok és egyéb férgek hullottak ki mögüle. Amikor egy másik helyen is megbontották az álmennyezetet, onnan mintegy száz elhullott galamb teteme került elő.

Egyes információk szerint a galambok azért költözhettek be a műtőbe, az álmennyezet fölé, mert a szellőző rendszereken nincs rács. A fertőző baktériumokat a szellőző rendszer is továbbíthatta, ezzel lehet összefüggésben, hogy az utóbbi időben megnőtt Orosházán a kórházi fertőzések száma.

„A magyar egészségügyi rendszer az egyik legjobb Európában”

Magyarországon nincsenek betegágyak a kórházak folyosóin, Orbán Viktor pedig a népszavazással nem akarja elterelni a figyelmet a tényleges problémákról, hiszen az egészségügyben minden rendben van – írta levelében Pálffy István egykori KDNP-s országgyűlési képviselő, a TV2 és az M1 volt munkatársa, jelenlegi ír nagykövet válaszul a The Irish Times múlt heti cikkére.

Júniusban beszámoltunk róla, hogy beázott a tavaly átadott, 1,7 milliárd forintért épült új műtőblokk. Ki kellett menekíteni a műszereket, helyreállítani a tetőt, és fertőtleníteni az épületet. Fetser János információi szerint a drága új műtőblokkot a nyári beázás óta nem tudják helyreállítani.

Ezért kellett a régi műtőkbe visszahelyezni az operációkat – azoknál derült ki, hogy súlyos fertőzésforrás van a közelükben.

FRISSÍTÉS: Duray Gergő, a kórház főigazgatója, aki júniusban nem válaszolt a kérdéseinkre, most néhány óra elteltével visszahívott, és cáfolta, hogy elrendeltek volna közegészségügyi vészhelyzetet. Elmondta: a szóban forgó műtőben valóban leállították az operációkat, mert egy régi esőcsatornában galambtetemeket találtak. Mint mondta, a részleteket nem ismeri, hogy ez hogyan derült ki, és arra sem tud pontos választ adni, hogy ez egy légtérben volt-e a műtővel.

A főigazgató határozottan állította, hogy nem az álmennyezetből kerültek elő a galambtetemek. Azt is cáfolta, hogy a szellőző rendszerrel kerültek be a kórház épületébe a galambok, amelyek később  elhullottak. Sürgős műtétek nem maradtak el, az előre tervezettek közül azonban kellett néhányat elhalasztani. Duray Gergő szerint nem emelkedett a kórházi fertőzések száma, bár pontos adatokkal nem tudott szolgálni.

Elmondta: a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központot tájékoztatták a történtekről. A fenntartó részéről vizsgálat nem indult, a kórház vezetősége megvizsgálta a helyzetet, és megtett mindent a műtő helyreállításáért, a veszélyhelyzet megszüntetéséért.

A főigazgató arra a kérdésünkre, miért nem sikerült június óta helyreállítani a beázott új műtéti tömböt, azt válaszolta: az garanciális javítás volt, és a kivitelezőnek speciális szigetelőanyagot kellett rendelnie. Ám a helyreállítás már befejeződött, a munkások után fertőtlenítik az új műtőblokkokat, és hamarosan visszaköltöznek oda a műtők.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.