galéria megtekintése

Rezign

5 komment


Uj Péter

Szombat este állunk egy belvárosi pince előtt, koncertre jöttünk, de senki nem megy le a fülledt melegbe, inkább kinn dohányzik, beszélget az alig őszi levegőn. A zene még ráér.

Már megint pince. Azt hittem, túl vagyunk már ezen: a Somogyi Béla utca, a Fekete Yuk, az Á meg a  többi után a kilencvenes évek végén följöttünk a fényre, aztán tessék, most meg vissza. Kinek áll  ez érdekében?

Igazából koncertre is inkább ezért járunk: az álldogálásért, a beszélgetésért. A zene csak zavarna. Vagy két beszélgetés között jó kiegészítő. Két tucat ember kábé, a nyolcvanas évek undergroundjának (ó, megint) kipróbált arcai, sőt néhányan már a hetvenesben is arcok voltak, bár még nem kipróbáltak.

 

Jön valaki a Nyugati felől, vastag, ősöregnek tűnő bőrdzsekiben, westerncsizmában, nyugodtnál is lassabb, de hosszú léptekkel, rágyújt, a házfalnak dől (hámlik a vakolat), csak az első slukk után, a füstöt kifújva mondja, nagyon lassan, szinte dörmögve, hogy nagy robbanás volt a Király utcánál. De nagyon nagy. Ja, újabb slukk, leszívja még mélyebbre: valószínűleg bomba. A földet nézi, a cipője orrával rugdossa az aszfaltot. Robbantottak, kitörtek az ablakok vagy három emelet magasan.

Senki meg sem rezdül. Semmi pánik, meglepetés vagy más érzelmi reakció. Mint egy spagettiwestern. Egyvalaki kezdi a mobilját böködni hírek végett. Na, mi van? Semmi, robbantottak. Ki? Nem tudják. Meghalt valaki? Nem. Aha. Vállrángatások: na ugye. Gúnyos mosolyok: megmondtam! Tudtam! Fogadni mertem volna! Így legyen ötösöm...

Hát robbantanak. Majd abbahagyják.

’98-ban is robbantottak, aztán abbahagyták.

Nincs semmi düh vagy feszkó, nyugalom van, mint egy ópiumbarlangban. Fáradt, rezignált gesztusok. Régi arcok, láttak már karón varjút.

Ha robbantanak, robbantanak. Akkor így fogunk élni. Semmi nem történik itt véletlenül. Semmi sem váratlan. Menjünk vissza a pincébe. Énekeljünk el együtt egy szép Szócska Miklós-dalt: „Nem tetszik az, jó uram, hogy mérgezed agyam...”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.