galéria megtekintése

Levél Jean-Claude Junckerhez

1 komment

Benjamin Abtan


Elnök úr!

Európa szívében jelenleg egy sertéstelep működik egy egykori koncentrációs tábor területén. Az Európai Unió kötelessége, hogy végre tegyen valamit ez ellen, vessen véget ennek a „lokucidiumnak", az emlékhely meggyalázásának.

Az 1939-ben létesített, mindenféle fogoly elhelyezésére szolgáló tábort alakították át Letyben a mai Cseh Köztársaság területén koncentrációs táborrá 1942 júliusában, kizárólag romák számára. A tábor bezárásáig, 1943 augusztusáig romák százai végeztek itt kényszermunkát, vesztették el itt életüket, vagy szállították el őket innen Auschwitz-Birkenauba, a haláltáborba.

 

1973 óta nagyüzemi sertéstelep működik az egykori tábor területén. Ez nemcsak penetráns bűzt jelent, hanem a hely történelme iránti érdektelenséget, a szándék hiányát az áldozatok maradványainak feltárására, méltó síremlékek felállítására. Ez – röviden – nem más, mint élők és holtak méltóságának a bemocskolása.

Ez a „lokucidium" jellemzi a világháború alatti roma genocidium, a Porajmos iránti érdektelenséget, jelzi az ismeretek hiányát erről a történelmi eseményről. Egybecseng azzal az üldöztetéssel és diszkriminációval, amelynek a romák ma is ki vannak téve számos európai országban. A telep kerítésénél látható a működését támogató Európai Unió zászlaja. Annál a telepnél, amely szimbolizálja azt a tűrhetetlen közönyt, amellyel a közintézmények viseltetnek az áldozatok, a túlélők és leszármazottaik iránt.

Az Európai Antirasszista Mozgalom (EGAM) és a Cseh Köztársaságban működő partnerei által vezetett európai civil közösség évek óta küzd azért, hogy megadják ennek az emlékhelynek is és általában a Porajmos emlékezetének is a méltóságát. Ennek a menetét is megjelöltük: nemzetközi emlékünnepek romák és nem romák részvételével, történelmi kutatások, a tanúságtevők visszaemlékezéseinek összegyűjtése, a roma genocídium történetének, emlékezetének elterjesztése és méltó emlékhely fölépítése.

Az egymást követő cseh rezsimek több mint harminc éve folyamatosan ígérik, hogy áthelyezik a sertéstelepet, de mindeddig nem változott semmi. Mindössze egy sztélét állítottak föl ott, ahol az áldozatok tömegét rejti a föld, amellyel jelképesen csak még inkább meggyalázták ezt a történelmi helyet. Nemrég a cseh miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter nyilvánosan tagadta, hogy azon a helyen koncentrációs tábor jellegű intézmény működött volna. Ezért az állításáért azután bocsánatkérésre kényszerült.

A cseh kormány a telep elhelyezésének költségeit 10-20 millió euróra becsülte, ami jelentéktelen összeg a Cseh Köztársaság vagy az Európai Unió költségvetéséhez képest. Ez a semmittevés tehát nem tűrhető és nem tartható tovább.

Az Európai Uniónak kötelessége fellépnie ebben az ügyben. Európa területén, európai országok által, európai polgárok ellen elkövetett népirtás helyéről van szó, egy európai ország által létesített, annak rendőrsége által őrzött koncentrációs táborról.
Európa nem sétálhat ki elegánsan a történelméből.

Ezért arra kérjük Önt, Elnök úr, ne hárítsa át másra a felelősséget, hanem gondoskodjon róla, hogy az Európai Bizottság fellépjen ebben az ügyben és vessen véget az emlékhely meggyalázásának Letyben. Ebben szeretnénk együttműködni Önnel, az európai civil szervezetekkel együtt a végső sikerig.

Mert ez az emberi méltóság ügye. A halottaké, a túlélőké, a leszármazottaké, a romáké és mindenkié. Európáé.

Benjamin Abtan, az Európai Antirasszista Mozgalom (EGAM) elnöke

(A levélhez aláírásával csatlakozott 19 ország 80 parlamenti képviselője, köztük az Európai Parlament 19 tagja. Magyarországot nem képviseli senki, az egyetlen magyar aláíró Sógor Csaba Romániából.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.