galéria megtekintése

Verseny? Képtelenség!

5 komment


Marnitz István

Először én is megütődtem azon, hogy Magyarország egy év alatt hat helyet zuhanva immár csak a 69. a Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) mintegy 140 országot összehasonlító versenyképességi listáján. Talán túlságosan is hat rám a kormánypropaganda, ami emelkedő GDP-ről, növekvő foglalkoztatottságról, javuló adósságbesorolásról, külföldi gyárak betelepüléséről, egyáltalán, a gazdaság dübörgéséről szól. (Magam ez utóbbit a lehető legközvetlenebb módon tapasztalom. Az ablakom alatt reggelente általában 6 óra 20 perckor elkezd dübörögni a gazdaság talán összes erre alkalmas gépe kábé reggel 8-ig, majd másnap hajnalig rápihennek.)

Magyarország e rangsorban 2001-ben még a 28. volt. Helyezésünk pont a válság idején, 2008–2011 között némi javulást mutatott. Ma már olyan államok előznek be minket, mint Macedónia, Botswana, Kazahsztán vagy Ruanda. A 28 EU-tagból mi vagyunk a 25-ek. Az uniós csatlakozás tehát rontott a helyzetünkön.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mégse Brüsszelre mutogat. Önkritikáról nyilván szó se essék, de szerinte ez az egész rangsorosdi humbug, Rodolfó után szabadon: csak az ő kezét tessék figyelni. Pedig akár még érvelhetnének is. Hisz számos beruházás bizonyítja, hogy a befektetőkért folytatott versenyből esetenként mégis mi kerülünk ki győztesként. Az autópálya menti cégérek miatt nincs mit szégyenkeznünk.

 

Ám közgazdászok szerint itt nem ez a kérdés. Nem a pillanatnyi gazdasági fejlődés, hanem a versenyképesség. És amíg ilyen alacsonyak a bérek, viszont ekkora támogatásokkal csábítja a kormány a betelepülőket, addig kétségkívül felénk fordul a piac. Ha azonban elapadnak a növekedést hajtó EU-támogatások, nem marad megtartóerő.

A számunkra hátrányos eredményt tartalmazó versenyképességi tanulmány igen alapos. Számos szempont alapján külön pontozza például az oktatás, az egészségügy, a fejlesztések, az ügyintézés, az adók, a szabályok kiszámíthatósága, a piac fejlettsége, a munkavállalás rugalmassága, a korrupció helyzetét.

Egy ilyen felmérésben, hogy úgy mondjuk, nincs helye a dumának. Onnan nézve a mi versenyképességünk Mészáros Lőrinc. Orbán Viktor házistadionja. Rogán Antal szomszédsága. A migránskampány. Lázár János gyermekeinek ingatlanportfóliója. Mindenki pontosan látja, hogy itt bármikor bármiről és annak ellenkezőjéről is születhetnek szabályok attól függően, hogy a vezér vagy valamelyik embere éppen honnan akar lét kihúzni. Ez a rendszer nem ismeri, nem szereti, nem tiszteli a versenyt. Nem épít rá, és másokkal se szeretné egyenlő feltételek mellett megméretni magát. Van, aki érti, szereti az ilyen zavaros viszonyokat. De hosszú távon ez nem a Nyugat.

De sebaj. Ha majd vége az EU-támogatásoknak és eltűnnek az eddigi befektetők, végre megjelenhetnek a keleti nyitás gyümölcsei, a kereskedőházaink által felhajtott ambiciózus, teszem azt orosz vagy épp bahreini befektetők.

Elvégre ma már ők is versenyképesebbek nálunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.