galéria megtekintése

Döntöttünk

37 komment

A szerk.

Az emberiség előtt álló kihívások nem egyenlő mértékben sújtják a föld lakosságát. Ha végigvesszük a háborúk, etnikai konfliktusok, túlnépesedés, felmelegedés, ivóvízhiány miatt egzisztenciájukban veszélyeztetett társadalmakat, megállapíthatjuk: jobb helyen élünk, mint száz éve. Magyarország biztonsága a világ legerősebb katonai rendszerén belül megoldott, gazdasága az európai közös piac előnyeire építhet, és a klímaváltozás frontvonala is messzebb húzódik tőlünk.

Fontos mindezt számba venni, mert ebből következik, hogy a következő évtizedekben a globális problémák megoldásánál hazánk a szerencsések oldalán áll majd. Ám már most beszélnünk kell a humanitárius katasztrófákról, amelyek következtében milliók menekülnek el otthonukból, fussanak csak tíz kilométert vagy utazzanak két kontinensen át. Meg kell vitatnunk, mit tudunk tenni az egyenlőtlenségek csökkentéséért és a kizsákmányolás enyhítéséért. Meg kell vitatnunk, hány embernek tudunk mi magunk menedéket nyújtani, és mivel tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy a problémák helyben oldódjanak meg. El kell döntenünk, miről és mennyiről vagyunk hajlandóak lemondani, hogy a globális egyenlőtlenségek ne söpörjenek el egyszer minket is.

A migrációs válság e beláthatatlan átalakulás előszele. Beszélnünk, vitatkoznunk kell róla. Akkor is, ha tudjuk, hogy a magyar társadalom nyomorban élő milliói nem tekinthetnek messzire, a túlélési harc a mindennapos élményük. Nem vesszük félvállról azok félelmét, akik a középosztályban elfoglalt helyükért aggódnak, és akik tartanak az idegentől, akik számára ijesztő a felbolydult világ, amiben élünk.

 

Október 2-án azonban minderről nem lesz szó. A népszavazás nem a közös távlati jövőnkről, hanem Orbán Viktor következő pár évéről szól. A Fidesz képes volt pusztán hatalomtechnikai megfontolásból a rendszerváltás utáni időszak leggonoszabb kampányát végigcsinálni.

A vasárnapi kérdésnek nincs köze az előttünk álló kihívásokhoz, és az eredménynek még csak érdemi következménye sem lesz az uniós menekültpolitikára nézve. Fontos megérteni, hogy ezen a szavazáson nincs rubrikája az ellensúlynak, nem lesz arányosan európaibb vagy befogadóbb az ország, ha valaki a Fidesszel szemben húzza az ikszet. A szomorú valóság az, hogy aki ebben a mutatványban a kormány álláspontja ellen, de érvényesen szavaz, az hagyja magát, hogy láncra vert legyőzöttként hajtsák végig Orbán győzelmi felvonulásán.

A Népszabadság szerkesztősége nem fog megfutamodni a vitától, nem félünk arról beszélni, mit tehetünk a humanitárius katasztrófák enyhítése és saját pozíciónk megőrzése érdekében. De nem fogunk asszisztálni ahhoz, hogy egy országgal a bolondját járassák, gyűlöletet gerjesszenek, illegalitásba küldjék az igazságot. Nem támogathatjuk, hogy Magyarországon a kormányzás végképp a félelemkeltés leghatékonyabb kommunikációjában merüljön ki.

Mi nem támogathatjuk ezt az önérdek vezérelt, üres népszavazást, ebben biztosak vagyunk. Ám demokrataként komoly dilemma elé kerültünk. A rendszer legszentebb intézménye a polgárok közvetlen véleménykifejezése. Többségünk úgy gondolja, távolmaradásával tudja csak megüzenni: a demokráciát nem lehet kicsúfolni. Ám sokan vannak közöttünk, akik hiszik, hogy a népfelség elve fontosabb az adott kérdésnél vagy a hatalom cinikus játékánál. Ők érvénytelenül adják le voksukat vasárnap.

Ugyanakkor akár a távollét, akár az akkurátusan érvénytelenné tett szavazólap lesz eszközünk, az üzenetünk azonos. Mélyen megvetjük a mocskos és felelőtlen kormányzati játszmát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.