Lázárra ragadhat a energiabotrány

Miközben Lázár János csütörtökön bejelentette, hogy a lakossági energiafelújításra szánt uniós százmilliárdokat inkább kormányépületek felújítására fordítják, tavalyi parlamenti meghallgatásán még azt ígérte, hogy az energetikai célú több mint ezermilliárd forint uniós forrás több mint negyedét a kormány lakossági energetikai korszerűsítésre fordítja - hívják fel a figyelmet a szocialisták. Ezért szerintük a kancelláriaminiszternek le kellene mondania.

Távoznia kell Lázár Jánosnak, ha a korábbi bejelentésével ellentétben mégsem lesznek lakossági energetikai pályázatok Magyarországon a következő években - írja az MSZP. Mint arra az ellenzéki párt emlékeztet: Lázár János tavaly nyári miniszteri meghallgatásán azt mondta, hogy az energetikai programra szánt 1117 milliárd forint 27 százalékát a kormány lakossági energetikai korszerűsítésre fordítja. Ehhez képest a múlt héten már azt jelentette be, hogy „Európai Uniós pénzből lakossági energia-korszerűsítési program nem lesz".

A párt azt kérdezi Lázár Jánostól, hogy az olcsó földgáz százötvenmilliárdos haszna után (itt a kormányfő-közeli MET gázpiaci ügyleteire célozhatnak) az energetikai korszerűsítésből nyerhető 40-50 százalékos rezsicsökkentést is el akarják-e venni az emberektől. Ha nem uniós forrásból, akkor milyen pénzből lesznek lakossági fűtéskorszerűsítési beruházások - teszik hozzá "mentőkérdésként". Hová tűnnek a források, ha már lakossági energetikai pályázatokra sem jut uniós pénz Magyarországon? - fogalmaznak. Ha tényleg nem lesznek lakossági energetikai pályázatok Magyarországon a következő hét évben, az országos botrány, a botrányért felelős Lázár Jánosnak pedig távoznia kell - fogalmaz Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Márpedig jelen állás szerint nagyon úgy tűnik, hogy nem lesznek. Lázár János a Portfolio tudósítása szerint az online lap csütörtöki konferenciáján azt mondta: várható, hogy EU-s pénzből lakossági energetikai korszerűsítésre nem lesz lehetőség. Ehelyett az a döntés, hogy az energiakorszerűsítésre szolgáló pénzeket első körben az állami intézmények energetikai felújítására kell fordítani, hogy ezen intézmények dologi kiadásai csökkenni tudjanak. A lakosság számára banki eszközöket, illetve esetleg állami támogatást helyezett kilátásba. A tudósítás szerint ugyanakkor hozzáfűzte: "minden otthontulajdonostól elvárható, hogy saját maga is költsön saját otthonának korszerűsítésére". Azóta tiltakozott Lázár János bejelentése ellen a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. és az Energiaklub is.

Az energiahatékonysági pályázatokat kiíró nemzeti fejlesztési tárca egy vezetője lapunknak egyszerűen hitetlenségét fejezte ki a tekintetben, hogy Lázár János valóban ezt mondta volna. Márpedig se a tudósítás, se annak értékelései kapcsán nem jelent meg a Miniszterelnökség részéről tiltakozás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.