Nagybani lopást lát az MVM-MET-ügyletekben az MSZP

Az MSZP hosszas pereskedést követően megkapta az állami MVM, valamint az Orbán Viktor köréhez sorolt Garancsi István résztulajdonában lévő MET közötti vitatott gázszerződések zömét. Azt állítják, nagy csalást látnak benne.
Az MSZP hétfőn a honlapján hozza nyilvánosságra a gázkereskedelemmel kapcsolatos információkat - jelentette be Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján, miután megkapta az állami Magyar Villamos Művek (MVM) dokumentumait.

A politikus az MVM székháza előtt újságíróknak felidézte: még márciusban nyert jogerősen pert abban a közérdekű adatigénylési ügyben, amelyben a bíróság kötelezte az MVM-et: adja ki számára ama szerződéseket, iratokat, "amelyekből megismerhető az a gázlopás, amely az elmúlt időszakban működött". Szerinte "a gázlopás" 2011 és 2014 között működött az MVM gázkereskedő cégének és a magyar kormány, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közreműködésével.

Tóth Bertalan elmondta: a jogerős ítéletet követően számos dokumentumot kapott, de az iratok többszöri felszólítás ellenére sem teljeskörűek. Ezért ismételten felszólította az MVM-et, hogy adja ki a többi szerződést is. Előrevetítette: ha ez nem történik meg, büntetőfeljelentést tesz közérdekű adattal való visszaélés miatt.

Az ellenzéki politikus felidézte: 2011-ben született egy miniszteri rendelet, amely arról szólt, hogy a távfűtéses lakásokban élők, a kórházak, óvodák, iskolák ellátásának biztosítása érdekében az MVM gázkereskedő cége a stratégiai tározókból kiemelhet bizonyos mennyiséget, amelyet olcsón kell adnia az érintetteknek. A gázmennyiség visszapótlására az MVM gázkereskedője arra is lehetőséget kapott, hogy Ausztria felől olcsón hozzon be gázt. Ez azonban Tóth Bertalan szerint nem jutott el a távhőcégekhez, az iskolákhoz, hanem az offshore hátterű céghez, a MET-hez jutott el, amely aztán ezt piaci áron továbbértékesítette. Így a politikus szerint az a kormányzati cél nem valósult meg, hogy olcsó távfűtés legyen és a kórházaknak, óvodáknak, iskoláknak, hanem "nyerészkedő offshore-lovagok azok, akik ebből rendkívül magas összegű nyereséget tudtak elkönyvelni".

Szerinte ez az eset tipikus példája annak, "hogyan tudták az olcsó gázt ellopni és a saját hasznukra fordítani". Úgy vélte: ebben a történetben a tragikus az, hogy nem egy egyszeri üzletkötés volt, hanem évről évre jogszabályi segítséggel tudták ezt folytatni. Hozzátette: az MVM és az NFM akkor vezetőjének felelőssége egyértelmű.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.