Megszabadulnak az utolsó ellenzékitől

A fonyódi önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki zárt ülésén megvonta Kollmann Gergely, az egyetlen ellenzéki (szocialista) önkormányzati képviselő mandátumát összeférhetetlenségre hivatkozva. Az érintett bírósághoz fordul.

A fonyódi önkormányzat határozata értelmében Kollmann Gergely képviselőnek csütörtöktől megszűnt képviselői megbízatása. A  testület azt kifogásolta, hogy Kollmann a Leader Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt. vezetője, ami álláspontjuk szerint összeférhetetlen az önkormányzati képviselői tisztségével.

Kollmann Gergely az MTI-nek kijelentette, a helyi fideszes elnök kezdeményezésére 11 fideszes önkormányzati képviselő nem veheti el  tőle zárt ajtók mögött azt a megbízatást, amelyet 818 fonyódi polgártól kapott. Mint kifejtette, az ő jogértelmezése szerint nem összeférhetetlen a képviselői szerepvállalása egy olyan nonprofit  társaságban betöltött tisztséggel, amelyben résztulajdonos a fonyódi önkormányzat. Hozzátette, a vonatkozó jogszabályok valóban nem  fogalmaznak egyértelműen ebben a kérdésben. Ezért érthetetlen számára, ha másként értelmezi a helyzetét az önkormányzat, akkor miért nem jelezte neki korábban, hiszen tavaly május óta vezeti  Leader Zrt.-t.

Az ex-képviselő közölte, bírósághoz fordul, kérve az önkormányzati határozat felülvizsgálatát. Álláspontja szerint, ha fennáll az ügyrendi bizottság által kedden megállapított összeférhetetlenség, a vonatkozó jogszabály értelmében akkor is jár neki 30 nap ennek megszüntetésére. Csak ezt követően vonhatják meg tőle a mandátumot, amennyiben nem változtat a kialakult helyzeten. Kollmann Gergely a helyi választási bizottságtól azt kéri, a várhatóan áprilisban megszülető bírósági döntésig ne tegyenek  lépéseket a megüresedett mandátum betöltésére.

Fonyód önkormányzata az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy reagált az ügyre: Kollmann Gergely 818 választópolgár szavazatát dobta oda egy Leader Zrt. jól fizető vezető tisztségviselői megbízatásáért. Több hónapja fennálló összeférhetetlenségét nem szüntette meg sem önként, sem a lakossági bejelentést követő kivizsgálás után. Erre ugyanis lehetősége lett volna, hiszen amennyiben a képviselő-testület határozathozataláig bemutatja lemondó nyilatkozatát, a testület nem állapíthatta volna meg az összeférhetetlenséget, amely a képviselői mandátum elvesztéshez vezetett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.