Hazugságvizsgálatok a bajai videóügyben

A napokban poligráfos hazugságvizsgálatnak vetették alá a bajai videóügy több szereplőjét, köztük Király György szocialista politikust és állítólag Kőrös Gusztávot is – tájékoztatták a Népszabadságot. Hivatalos rendőrségi források nem erősítették meg, de nem is cáfolták az információt, Király György ugyanakkor kérdésünkre elismerte: valóban átesett ilyen vizsgálaton.

Lapunkat különböző források arról tájékoztatták, hogy a hazugságvizsgálat a szocialista politikus állításait erősítette, vagyis az annak ellentmondó Kőrös-vallomásban foglaltak megalapozottságát gyengítette, de ezt az információt hivatalos források egyelőre nem támasztják alá, mivel a rendőrség nem adott tájékoztatást az ügyben.

Emlékeztetőül: a politikai botrányt okozó bajai kamuvideó kapcsán a felvétel készítésében szerepet vállaló Kőrös Gusztáv – aki a videóbotrány kirobbanása utáni napon lépett ki a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióból – a rendőrségi tanúvallomásában, majd az ATV-nek adott interjújában is azt állította: a videót az MSZP sporttagozatának alelnöke, Király György rendelte meg tőle, hogy azt egyfajta „oktatófilmként” használják majd, szigorúan zárt körben.

Az ügyben a több fórumon is meggyanúsított Király György hazugságvizsgálatot kezdeményezett saját igazának alátámasztására. Az MSZP sporttagozatának alelnöke korábban több esetben is határozottan tagadta, hogy köze lenne a videóhoz, állítása szerint annak elkészítésében sem megrendelőként, sem más módon nem működött közre. Értesüléseink szerint Király György „átment” a hazugságvizsgálaton, a poligráfos kérdésekre adott válaszai szerint nem volt köze a videó elkészítéséhez. Telefonon kerestük Királyt, aki értesüléseinket sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta. Azt elismerte, hogy a poligráfos vizsgálat megtörtént, annak eredményéről és a folyamatban lévő nyomozás részleteiről viszont nem nyilatkozott. Így tett a rendőrség is: kérdéseinkre tömören csak annyit közöltek, hogy az ügyben a korábbi nyilatkozataik irányadóak.

Amennyiben a Királyra vonatkozó értesülésünk helytálló, akkor az is valószínűsíthető, hogy Kőrös Gusztáv hazugságvizsgálata több ponton azt kellett, hogy jelezze: erős fenntartásokkal érdemes fogadni mind a megrendelő kilétére, mind a videó elkészítésének motivációjára vonatkozó állításait. Próbáltuk ez ügyben megszólaltatni Kőrös Gusztávot is, de nem értük utol.

Király György egyik korábbi nyilatkozata szerint Kőrös Gusztávot a sporttagozatok szervezésében valóban közreműködő, de nem MSZP-tag Károlyi Attila mutatta be neki. Ez azért is fontos, mert ugyancsak nem hivatalos forrásaink tájékoztattak arról, hogy a rendőrségi eljárás során több, az ügyben érintett személy nem vállalta a poligráfos vizsgálatot. Sőt, információink szerint Károlyi Attila – akinek tanúvallomása szerint Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő jelen volt a bajai videót tartalmazó CD átadásánál – még a szembesítésre sem volt hajlandó az MSZP-s politikussal. Korábban a PestiSrácok.hu hírportál adta közre Károlyi rendőrségi vallomását (hogy milyen módon került ki a rendőrségi dokumentum, azt a hatóságok egyelőre nem vizsgálják – a szerk.), amelyben úgy fogalmazott: „Az I-es számú tablón lévő 11-es számú fényképfelvételen látható személy volt az egyik azok közül, akinek vitte Dr. Király György a CD lemezt. Ebben határozottan biztos vagyok.(…) Eljáró közli, hogy a képen megjelölt személy Dr. Harangozó Tamás”. Lapunk megkereste a szocialista politikust, aki kérdésünkre azt közölte: egyelőre valóban nem volt szembesítés, de arról nincs információja, hogy ez miért maradt el. Megerősítette: továbbra is kész részt venni a szembesítésen.

Rejtélyes honlap

A héten az ATV honlapja olvasói bejegyzés alapján közzétett egy cikket, amely szerint létezik egy sporttagozat.hu nevű weboldal, melynek egyik bejegyzése cáfolja Török Zsolt MSZP-s szóvivő azon szavait, miszerint Károlyi Attila nem is az MSZP tagja, hiszen e weboldalon Károlyi neve az MSZP székesfehérvári sporttagozatának vezetőjeként bukkan fel. Sajtóinformációk szerint a sporttagozat.hu-t Vincze Géza, az MSZP sporttagozatának elnöke jegyeztette be. Az Index információi szerint a domain technikai kapcsolattartójaként Csermely Gergely, a vecsési Faxunil Internetszolgáltató Kft. ügyvezetője van megadva. A cég nemcsak domainbejegyzéssel, hanem honlapkészítéssel is foglalkozik. Referenciái között szerepel a garázs.tv, vagyis a Hír TV hetente jelentkező autós magazinjának weboldala. Az MSZP sporttagozatának egyébként létezik egy hivatalos aloldala is a párt honlapján, ahol azonban semmilyen utalás nincs a sporttagozat.hu-ra. Az Indexnek nyilatkozó Vincze Géza szerint nem véletlen, hogy a honlapra nem került fel az MSZP logója sem, a tagozat ugyanis egy szakmai munkacsoport, amely kifejezetten sportügyekkel foglalkozik. Ezért nem csak párttagok vehetnek részt a tagozat tevékenységében, hanem párttagsággal nem rendelkező szakemberek is - mondta Vincze, hozzátéve, hogy a bajai videóügyben felbukkant személyeket nem ismeri. A Károlyi Attilát a székesfehérvári sporttagozat vezetőjeként említő bejegyzést állítása szerint nem ő, hanem Király György tette fel a honlapra. Az internetes portál emlékeztet arra, hogy Vincze Géza, az FTC egykori focistája és edzője Hagyó Miklós bukása és Élő Norbert Kőbányára távozása után kapta meg a polgármester-jelöltséget a XII. kerületben. 2010-ben végül a szavazatok 20 százalékát sikerült megszereznie a fideszes Pokorni Zoltán 67 százalékos támogatottságával szemben. (Index)

Sajtótájékoztató Kecskeméten  bajai videó ügyében 2013. október 21-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.