Lerobbant nyugati használt autók özöne

Idén új csúcsot dönthet a használtautó-behozatal. Özönlik az országba a nyugati utakról környezetvédelmi okokból kizárt járgány, a hazai autóflotta átlagéletkora egyre nő.
Idén 40 százalékkal, új rekordra nőhet a magyarországi használtautó-behozatal a Gépjármű-márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke szerint. Gablini Gábor az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában elmondta: míg az elmúlt években 25 ezer használt autót importáltak éves átlagban, tavaly ez a szám már meghaladta a 100 ezret, idén elérheti a 140 ezret is.

Az elnök felhívta a figyelmet az "utolérhetetlen, eldobható mobilszámmal" rendelkező "nepperektől" való használtautó-vásárlás veszélyeire is. Véleménye szerint a használtautó-import 70 százaléka ilyenek kezében van, akik gyakran idős, 5-17 éves, nyugati országokban környezetvédelmi szempontok miatt már megsemmisítésre váró autókat importálnak. Sok esetben az első kilométereknél kiderül a baj, de ekkor már nem elérhető a kereskedő - jegyezte meg. Gablini Gábor elmondta: a magyar autópark átlagéletkora közel 13 év. Idén várhatóan tovább romlik a helyzet, ha új autóból évente 60-80 ezer, használtból pedig mintegy 140 ezer kerül forgalomba - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.