Ferguson haragja újra lecsendesedett

Véget ért a rendkívüli állapot a Missouri állambeli Ferguson városban St. Louis megye elöljárójának pénteki döntése értelmében.
A városban vasárnap éjjel ismét erőszakcselekmények történtek azt követően, hogy napközben több százan emlékeztek meg békésen egy fegyvertelen fekete tizenévesről, Michael Brownról, akit 2014. augusztus 9-én fehér rendőr lőtt agyon. Fergusonban hétfőn hirdették ki a rendkívüli állapotot.

Brown lelövését az amerikai igazságszolgáltatás nem találta jogosulatlannak, de több hasonló incidens nyomán, amelyben fehér rendőrök öltek meg fegyvertelen feketéket, az Egyesült Államokban országszerte tiltakozások kezdődtek.

A fergusoni évfordulós megmozdulások többsége békés volt, de vasárnap este lövöldözés tört ki, és a rendőrök súlyosan megsebesítették a 18 éves afroamerikai Tyrone Harrist, aki állításuk szerint tüzet nyitott rájuk.

A megmozdulások ezt követően is folytatódtak Fergusonban és környékén. Hétfőn több tucatnyi tüntetőt őrizetbe vettek, akik a polgári engedetlenség jegyében körülzárták a St. Louis-i bíróságot, és egy rövid időre lezártak egy környékbeli autópályát.

Steve Stenger, a St.Louis megyei közigazgatás vezetője közleményében leszögezte, hogy a rendőrségnek a rendkívüli állapot négy éjszakája alatt sikerült helyreállítania a rendet és megakadályoznia a további erőszakcselekményeket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.