galéria megtekintése

Már tudják, ki taszította pokolba a kisvárost

0 komment

NOL

Darren Wilson – hozta nyilvánosságra a fergusoni rendőrkapitányság annak a rendőrnek a nevét, aki kedden több lövéssel végzett egy fegyvertelen fekete tinédzserrel, polgárháborút idéző zavargásokba taszítva a Missouri állambeli kisvárost.

Wilsonról egyelőre annyit tudni, hogy hat éve szolgál rendőrként, és még soha nem vonták felelősségre fegyelmi vétségek miatt. Azután, hogy helyi idő szerint szombat délben halálosan megsebesítette a fekete tinédzsert, Michael Brownt, felfüggesztették – jelentette be Thomas Jackson fergusoni rendőrfőkapitány. A rendőr nevét eddig azért nem hozták nyilvánosságra, mert féltek, hogy a feldühödött tüntetők haragja esetleg ellene és a családja ellen fordul.

Ronald Johnson az áldozat, Michael Brown fényképével egy fergusoni demonstráción. Száznyolcvan fokos fordulatot hozott a rendőrök és a helyiek viszoníyában
Ronald Johnson az áldozat, Michael Brown fényképével egy fergusoni demonstráción. Száznyolcvan fokos fordulatot hozott a rendőrök és a helyiek viszonyában
Mario Anzuoni / Reuters

Szerdán Fergusonon még páncélozott teherautókon vonultak a rendőrök, akik könnygázzal és gumilövedékkel oszlatták a demonstrálók mellett szép számban jelen lévő kövekkel és téglával dobáló, fosztogató tömeget. Huszonnégy órával később azonban már nyoma sem volt erőszaknak, rendőrök és tüntetők együtt vonultak, valamint kezet rázva ölelték meg egymást. Ennek az egyedüli oka a Missouri állam demokrata kormányzójának, Jay Nixonnak a kiváló arányérzékről tanúságot tevő húzása. Nixon pattanásig feszült helyzetben úgy döntött, hogy az állami közlekedésrendészet egyik munkatársát, a közelben felnőtt, fekete Ronald Johnson kapitányt bízza meg a konfliktus rendezésével.

 

Johnson azonnal intézkedett is. Amíg az elmúlt napokban többségében fehér rendőrök néztek farkasszemet a nagyrészt feketékből álló tömeggel, csütörtökön számos fekete rendőrt – az állami rendőri erők képviselőit – vezényeltek a helyszínre. Ők néhol együtt vonulnak a tüntetőkkel.

A 21 ezres Ferguson lakóinak a 67 százaléka fekete, amihez képest a rendőrök 94 százaléka fehér. „Tegnap a rendőrök az utca egyik oldalán álltak, mi pedig a másikon. Háború volt. De ez az új fickó teljesen megváltoztatta a közhangulatot" – nyilatkozta a Guardiannek egy tüntető Johnsonra célozva, akinek a jelenléte száznyolcvan fokos fordulatot hozott az ügyben. „Hétfőn még az emberek az életüket féltették, ma este szelfiket készítenek a rendőrökkel" – összegezte a csütörtöki hangulatot Wesley Lowery, a Washington Post tudósítója, aki a helyszínen tartózkodó kollégáihoz hasonlóan ünnepiként jellemezte az atmoszférát.

Csütörtökön már ötödik napja vonultak az emberek Ferguson utcáira, hogy megemlékezzenek a 18 éves Michael Brownról, és tüntessenek halálának körülményei ellen. Az egyetemi tanulmányai megkezdése előtt álló fiú egy barátjával tartott haza szombaton, amikor szóváltásba keveredett egy rendőrrel, aki végül többször rálőtt a megadás jeleként kezeit a magasba emelő Brownra.

Az ügy számos részlete homályos, ugyanis a tragédia idején Brownnal sétáló barát, Dorian Johnson és a hatóságok egymásnak teljesen ellentmondó dolgokat állítanak. Johnson szerint a rendőr kezdte a dulakodást, majd lelőtte fegyvertelen barátját, a hatóságok azonban kitartanak amellett, hogy a fiúk erőszakosak voltak, megpróbálták elvenni a járőr fegyverét, és  ezután történt a lövöldözés.

Csütörtökre már csillapodtak a kedélyek, de a tüntetések így is egymást érik
Csütörtökre már csillapodtak a kedélyek, de a tüntetések így is egymást érik
Lucas Jackson / Reuters

Wilson nevének bejelentésekor a hatóságok elárulrták azt is, hogy a rendőrt rabláshoz riasztották, amelynek Brown és Johnson a gyanúsítottja volt. Ebből Johnson az ügyvédje szerint egyelőre annyit ismert el, hogy szivarokat vittek el egy üzletből, a térfigyelő kamerák tanúsága szerint pedig Brown egy pillanatban maga alá gyűrt egy eladót. A fekete tinédzsert – állítja Jackson – Wilson egyébként nem a rablás miatt állította meg, hanem azért, mert szombat délben az út közepén sétált és akadályozta a forgalmat. A rablásról szóló riasztás 11:55-kor futott be a fergusoni rendőrségre. Brownra valamikor 12:01 és 12:04 között adták le a halálos lövéseket.

„Nincs mentség a rendőrök elleni erőszakra, sem arra, ha valaki fosztogatásra és vandalizmusra használja fel ezt a tragédiát... de a rendőrségnek sincs mentsége a túlkapásokra a békés tüntetőkkel szemben" – mondta az amerikai elnök, aki megismételte, hogy az igazságügyi minisztérium az egyelőre ködös ügy végére fog járni, valamint az FBI is nyomozást indított.

A személyi cserékkel és az álláspontok radikális megváltoztatásával tehát sikerült szinte csodával határos módon enyhíteni a feszültséget, és átadni a düh helyét az emlékezésnek, ám könnyen meglehet, hogy ez csak vihar előtti csend. Wilson nevét napokon át tartó, feszült várakozás után hozták nyilvánosságra, és ez új lavinát indíthat el. Wilson már napok óta nincs a városban. „Csendes, kedves ember. Nem akarta, hogy ez történjen – mondta Jackson a halálos lövéseket leadó rendőrről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.