galéria megtekintése

"Újabb fekete fiatalt gyilkoltak meg Amerikában"

NOL
NOL

Továbbra sem csitulnak a kedélyek a Missouri állambeli Fergusonban, miután egy járőr szombaton lelőtt egy fegyvertelen afroamerikai kamaszt. Az erőszaktól sem mentes tüntetések harmadik napján Barack Obama nyugalomra intette a helyi közösséget.

„Vigasztalnunk kell egymást, úgy kell beszélnünk egymással, hogy az begyógyítsa a sebet, ne pedig felsértse azt" – írta a the Guardian által idézett közleményében Barack Obama amerikai elnök, aki „szívszaggatónak" nevezte Michael Brown halálát. Az elnök szavai azonban nem biztos, hogy meghatják a dühös Fergusoniakat, akik válaszokat és igazságot követelnek a fiatal fiú halálát illetően.

„Elvették tőlem a fiamat!" – kiáltotta elkeseredetten a CNN kamerái előtt Lesley McSpadden vasárnap, annak a St. Louis-i afroamerikai tinédzsernek, Michael Brownnak az édesanyja, akivel szombaton végzett egy rendőrjárőr.

Bár a tragikus eset körülményei egyelőre homályosak, a többségében feketék lakta Ferguson külvárosában a hétvégén elszabadultak az indulatok, és a kedélyek hétfőn éjjel sem nyugodtak. Először a vasárnapi, Michael Brown emlékére tartott virrasztást követően tört ki lázongás, a dühös tömeg gyújtogatott, fosztogatott, illetve több autót és üzletet is megrongált.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
MTV-mulató
Vélemény
Flanc
Vélemény
Játszmák

„Nincs igazság, nincs béke" – kiabálták másnap a tüntetők. A demonstráció ismét békésen indult, többen kezüket a magasba emelve térdeltek a kiérkező rendőrök elé, ám néhány órával később elszabadult az erőszak, és a hatóságok könnygázzal és gumilövedékkel oszlattak.

A gyászoló anya - Mario Anzuoni / Reuters

A fergusoni rendőrkapitány szerint az emberek köveket dobtak a rendőrök felé, és egy fegyver is elsült a tömegben, aminek következtében több tucat tüntetőt tartóztattak le mind vasárnap, mind hétfőn. Ennek ellenére borítékolható, hogy a tömegek nem nyugszanak: „Őszintén szólva nem hiszem, hogy vége lesz. Szerintem csak most érezték meg a küzdelem ízét" – nyilatkozta a St. Louis Post-Dispatchnek egy helyi lakos, aki szerint a közösségen belül eluralkodott az igazságtalanság érzése.

„Újabb fekete fiatalt gyilkoltak meg Amerikában" – nyilatkozta a the Guardiannek Brown egyik barátja.

A hatóságok csupán annyit mondanak, hogy dulakodás történt

A helyiek mihamarabb választ akarnak kapni arra, hogy miért is kellett – ismét – meghalnia egy fegyvertelen kamasznak. A szemtanúk és a rendőrség egyelőre egymásnak ellentmondó dolgokat állítanak.

Dorian Johnson Brownnal volt, amikor az eset történt. A CNN-nek nyilatkozó fiatal elmondta, hogy épp egy közeli boltból sétáltak vissza, amikor a járőr felszólította őket, hogy ne az úton, hanem a járdán sétáljanak. A fiatalok nem figyeltek rá, és tovább sétáltak az úton, mire Johnson szerint szóváltásba keveredtek, a férfi még az autóban ülve megragadta Brownt, fegyvert szegezett rájuk és lőtt.

Barátja szerint ekkor menekülőre fogták, de végül az ősszel műszaki egyetemre, légtechnikai mérnöknek készülő fiú a megadás jeleként a magasba emelte mindkét kezét. Épp leereszkedett volna a földre, amikor a rendőr leadta a többi, halálos lövést. Egy másik szemtanú ezt alátámasztandó azt mondta az AP-nek, hogy a fiú feltartotta a kezeit, mielőtt a rendőr másodszorra tüzelt. 

Kérdéses, hogy valaha fény derül-e az igazságra

A hatóságok csupán annyit mondanak, hogy dulakodás történt. A megyei rendőrfőnök szerint a kamaszok egyike bántalmazta a járőrt, és megpróbálta megszerezni a fegyverét. Jon Belmar rendőrfőnök szerint a járőr az autóból adta le az első lövést, majd amikor a fiúk elszaladtak, ismét tüzelt.

Ennél többet nem árultak el a hatóságok – egyelőre az érintett járőr nevét sem adták ki –, és ígéretet tettek, hogy független, átlátszó nyomozás indul az ügyben. A FBI és az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának polgári jogi részlege is nyomoz az ügyben, egyelőre nem állapították meg, hogy a járőr megsértette-e a törvényt, amikor lőtt, illetve, hogy vád alá helyezik-e. A rendőr nevét és bőrszínét nem adták ki, csak annyit tudni róla, hogy hat éve szolgál a testületnél. A fergusoni rendőrség állományában több mint ötvenen vannak, de közülük csak hárman feketék.

Az eset azért is óriási port kavart az Egyesült Államokban, mert sokak szerint Martin faji előítélet áldozata lett

Kérdéses, hogy valaha fény derül-e az igazságra, hiszen a hatóságok elmondták, a járőrkocsin nem volt kamera.
Brown szülei, helyi vezetők és polgárjogi szervezetek mind nyugalomra intették a fergusoniakat, ám az eset régi sebeket tépett fel. A hasonló körülmények között meggyilkolt Trayvon Martin emléke még mindig élénken él az amerikaiakban. A 17 éves afroamerikai fiút egy floridai polgárőr lőtte le két és fél éve, ám a bíróság egy évvel később önvédelemre hivatkozva felmentette George Zimmermannt.

A polgárőr 2012. február 26-án hívta a 911-et, és jelentette, hogy kapucnis, „gyanús személyt" látott a környéken, mire azt az utasítást kapta, hogy maradjon az autójában, és ne közelítsen. Zimmerman azonban épp az ellenkezőjét tette, és pillanatokkal később lövések dördültek el. A férfi elismerte, hogy lelőtte a fiút, ám azt mondta önvédelemből tette. A kiérkező rendőr szerint Zimmermannak folyt a vér az orrából, és a tarkóján ejtett sebből.

A homályos részleteken túl az eset azért is óriási port kavart az Egyesült Államokban, mert sokak szerint Martin faji előítélet áldozata lett, ám a latino polgárőr mindvégig tagadta ezt, és azzal érvelt, hogy ő maga is egy kisebbség tagja. A Trayvon Martin-eset legfelsőbb körökben is párbeszédet indított el arról, hogy évtizedekkel a polgárjogi mozgalom által kivívott győzelmeket követően hol is tart ma Amerika. „Harmincöt évvel ezelőtt én magam lehettem volna Trayvon Martin" – mondta Barack Obama, az Egyesült Államok első fekete elnöke nem sokkal az ítélet kihirdetése után.

Elszabadult a pokol Fergusonban

Ismét rendőr lőtt meg egy férfit a St.Louis-i Fergusonban, ahol szombaton egy rendőrjárőr lelőtte a 18 éves Michael Brownt. Az újabb lövöldözés kedd éjjel, az afroamerikai fiú halála kapcsán kirobbant tüntetéssorozat harmadik éjszakáján történt: a hatóságok szerint az egyik demonstráló fegyvert rántott a kiérkező rendőrre, aki erre azonnal tüzelt. Lapzártánk idején a férfi kritikus állapotban volt. Az erőszakba fúló tüntetésen egy nő szintén komoly sérüléseket szenvedett, miután egy száguldó autóból ismeretlen tettesek kifelé lövöldöztek, és az egyik golyó a fejébe fúródott – tájékoztatta a St. Louis Post-Dispatchet a St. Louis-i megyei rendőrség. Vasárnap óta mintegy 50 embert tartóztattak le. Helyszíni beszámolók szerint az indulatok négy nappal az egyetemi tanulmányai előtt álló tinédzser lelövése után sem csitulnak. Sőt, a szemtanúk és a hatóságok ellentmondó állításai nyomán egyre többen várják, hogy igazságot szolgáltassanak, és eljárás induljon a rendőr ellen, akinek a korábbi ígéretekkel szemben még a nevét sem hozták nyilvánosságra, ugyanis a hatóságok szerint a rendőrségen keresztül már több életveszélyes fenyegetést is kapott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.