galéria megtekintése

Elszabadult a pokol Fergusonban

Súlyos zavargások törtek ki Fergusonban, miután az esküdtszék úgy döntött, nem emel vádat a fehér rendőr ellen, aki augusztusban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest. Egy órával a bejelentés után már üzletek és rendőrautók égtek, lövések dördültek, a rohamrendőrök pedig könnygázzal próbálták feloszlatni a tüntetést. Helyi idő szerint éjjel egykor még nem látszik a tüntetés vége.

Napokon át lélegzet-visszafojtva várta Ferguson és egész Amerika, hogy az esküdtszék vádat emel-e Darren Wilson ellen. A fehér rendőr augusztus 9-én lőtte agyon a 18 éves fekete fiatalt, Michael Brownt, akinek halálát követően St. Louis Ferguson nevű elővárosában hetekig tartó zavargások törtek ki. Az eset felszínre hozta a faji feszültségeket, amelyek évtizedek óta jellemzik a fekete többségű, de fehér vezetésű St. Louis mindennapjait.

Sokan azt várták, hogy már csütörtökön vagy pénteken meghozza döntését a testület. Tüntetésektől tartva az állam demokrata kormányzója, Jay Nixon már a múlt héten szükségállapotot hirdetett, és mozgósította a Nemzeti Gárdát. A St. Louis megyei bíróság épületét, ahol az esküdtszék összeült, már ekkor kordonnal kerítették körbe. Sokan elővigyázatosságból bedeszkázták az üzletek ablakait. Egyes iskolákban tanítási szünetet rendeltek el.

Robert McCulloch ismerteti a döntést
Robert McCulloch ismerteti a döntést
Reuters

 

Helyi idő szerint hétfő kora délután terjedt el a hír az amerikai médiában, hogy az esküdtszék meghozta a döntését, ám azt csak késő este hozta nyilvánosságra Robert McCulloch megyei ügyész. Kommentátorok szerint a késleltetésre azért volt szükség, mert este már bezárnak az üzletek és az iskolák, a legtöbben otthon vannak. Ám így a feszültség is fokozódott, és a tüntetőknek is több ideje maradt, hogy megszervezzék magukat.

A rendőrök is egész nap nagy erőkkel készültségben álltak. „Gyilkosok, nem vagytok mások, mint gyilkosok” üvöltötte megafonnal a kezében egy nő a tetőtől talpig védőfelszerelésbe öltözött, sorfalat álló rendőrök arcába a Reuters helyszíni jelentése szerint.

Az elmúlt napokban számos üzlet kirakatát bedeszkázták zavargásoktól tartve
Az elmúlt napokban számos üzlet kirakatát bedeszkázták zavargásoktól tartva
Adrees Latif / Reuters

Michael Brown családja és Barack Obama elnök is nyugalomra szólított fel már napokkal a döntés előtt. „Mélyen csalódtunk, hogy gyermekünk gyilkosa nem fog szembenézni a tetteinek a következményeivel” – tudatta Brown családja egy közleményben a döntés bejelentése után. „Megértjük, hogy sokan osztoznak fájdalmunkban, arra kérünk mindenkit, hogy olyan csatornákon vezesse le a feszültségét, hogy az pozitív változásokat hozzon. Együtt kell dolgoznunk azon, hogy megjavítsuk azt a rendszert, amely hagyta, hogy ez megtörténjen” – szólítottak fel ismét a békés tiltakozásra.

Fegyverropogás, tűz és fosztogatás

Ám nem sikerült csillapítaniuk az indulatokat. Barack Obama alig fél órával a főügyész sajtótájékoztatójának vége után beszélt a Fehér Házban, szintén higgadtságra intve az országot. Ám a hírtelevíziók már ekkor megosztották a képernyőjüket: az elnökkel párhuzamosan azt mutatták, ahogyan a rendőrök könnygázzal próbálják oszlatni a bíróság előtt összegyűlt, a Reuters becslései szerint több száz tüntetőt.

Barack Obama szünetet tart beszéde közben
Barack Obama szünetet tart beszéde közben
Joshua Roberts / Reuters

Az események nagyon hamar erőszakos fordulatot vettek. A tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket, megpróbáltak felborítani egy rendőrautót, majd gyújtogatni és fosztogatni kezdtek. Legalább három rendőrautó és tíz épület égett e sorok írása idején. A CNN jelentése szerin több esetben visszahívták a tűzoltókat az égő épületektől, mert a lövöldözés miatt veszélyessé vált a munkájuk.

Rohamrendőrök állnak a fergusoni rendőrségi központ előtt
Rohamrendőrök állnak a fergusoni rendőrségi központ előtt
Adrees Latif / Reuters

A rendőrök könnygázzal és hanggránátokkal válaszoltak, és hamar egy szomszédos utcába szorították a tüntetőket. Később lövések is dördültek, ám nem világos, ki lőtt kire. A CNN riporterei gyorsan biztonságos helyre húzódtak, egyikük szerint a helyzet súlyosabb volt, mint az augusztusi zavargások idején.

Ferguson mellett tüntetések vannak Amerika sok más nagyvárosában is, köztük New Yorkban, Chicagóban és Philadelphiában. Ezek a tüntetések a helyszíni jelentések szerint békések.

Ellentétes tanúvallomások

Az esküdtszék augusztus óta összesen 25 napon át ülésezett és 70 órán át hallgatta a 60 tanút arról, mi történt augusztus 9-én. A 12 fős testületnek kilenc fehér és három fekete tagja volt. A főügyész nem árulta el, egyhangú volt-e a döntés, de a szabályok szerint elég, ha csak kilencen egyetértenek.

Adrees Latif / Reuters

A sajtónak nyilatkozó tanúk két, egymással ellentétes verziót mondtak el. Brown nem sokkal a lövöldözés előtt egy közeli boltból szivarokat lopott. Nem tudni, hogy erről Wilson tudott-e: a rendőrség augusztusban azt mondta, hogy nem. Wilson autójában járőrözött, amikor találkozott Brownnal és barátjával, akiket megpróbált az útról a járdára küldeni. Az egyik verzió szerint Wilson ekkor dulakodni kezdett Brownnal, aki el akarta venni a fegyverét, majd Wilson önvédelemből lőtt a feléje futó, rátámadó Brownra.

Más tanúk szerint a dulakodást követően Brown menekülni kezdett és már távolodott, amikor Wilson rálőtt. Ekkor kezeit a magasba tartva visszafordult, azt mutatva, megadja magát. Wilson 12 lövést adott le Brownra, az utolsót a fejére.

Lángoló rendőrautó Fergusonban
Lángoló rendőrautó Fergusonban
Jim Young / Reuters

McCulloch főügyész sajtótájékoztatóján hangoztatta: a legtöbb tanúvallomás nem vágott egybe a tárgyi bizonyítékokkal. A tanúk abban sem értettek egyet, Brown valóban feltartotta-e a kezét. „Sok tanú elismerte, hogy nem látta a lövöldözést” – mondta McCullogh.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.