Nem emelnek vádat a tinédzsergyilkos amerikai rendőr ellen

Hónapokon át tartó meghallgatássorozat után a vádesküdtszék úgy döntött, hogy nem emel vádat Darren Wilson, az ellen a fehér rendőr ellen, aki augusztus 9-én a missouri Fergusonban hat lövéssel megölt egy fekete tinédzsert. A kisvárosban most kirakatokat törnek be, fosztogatnak, és van fénykép lángokban álló rendőrkocsiról is. Kezd újra elszabadulni a pokol.

Ha Darren Wilson ellen nem emelnek vádat gyilkosság miatt, leállíthatja néhány millió ember polgári engedetlenségi mozgalma az országot? – ha jellemezni kell a hangulatot, talán ez a Jay Nixon missouri kormányzónak feltett provokatív újságírói kérdés illusztrálja a leginkább, mi fenyegeti az Egyesült Államokat most, azután, a vádesküdtszék hónapokon át tartó meghallgatássorozat után úgy döntött, nem emel vádat Darren Wilson, az ellen a fehér rendőr ellen, aki augusztus 9-én lelőtt egy fegyvertelen fekete tinédzsert, Michael Brownt. Nixon még a vádesküdtszéki döntés bejelentése előtt nyilatkozott a sajtónak. A kérdést azzal ütötte el, nem tudja, hogy a vádesküdtszék hogyan dönt, de hogy ez igaz-e, az kétséges, a kormányzó ugyanis már a múlt héten rendkívüli állapotot hirdetett ki Missouri állam egész területén a következő harminc napra.

Hogy az erőszakba torkolló augusztusi tüntetéssorozat után Fergusonban újra elszabadul a pokol, létező veszély. A helyi idő szerint este nyolckor (magyar idő szerint kedd hajnali háromkor) tett bejelentést Ferguson pattanásig feszült hangulatban, de erőszak nélkül várta. A Canfield Drive-on, ahol Brownt lelőtték, két-három tucatnyi tüntető vonult fel csokrokat és koszorúkat elhelyezni a 18 éves fekete tinédzser emlékére. Valamivel később a fergusoni rendőrőrs épületéhez már többen, mintegy százötvenen mentek el.

Egy-két transzparensen és bekiabáláson – Igazságot Michael Brownnak!" „– Fel a kezekkel! – Ne lőj!" – kívül itt a feszültségnek sokáig nem volt jele, a vádesküdtszéki döntés után azonban a tömegből többen Molotov-koktélokat hajítottak az épület felé, amire rohamfelszerelésbe bújt rendőrök jelentek meg, és könnygázzal oszlatásba kezdtek. A környékről most lövések zaja hallatszik, a rendőrőrshöz közeli üzletek és éttermek kirakatait sorra törik be a feldühödött tüntetők, a fosztogatás mellett pedig néhányan rendőrkocsikat rongáltak meg. Van kocsi, amelyiket a Twitterre feltett fényképek tanúsága szerint felgyújtottak. Az egészet a levegőből rendőrségi helikopterek reflektorfénye és televíziós kamerák követik.

Barack Obama amerikai elnök egy rövid beszédben a vádesküdtszéki döntés tiszteletben tartására szólította fel a fergusoniakat.

Korábban kisebbfajta erődítményre emlékeztetett a claytoni Justice Center is, ahol elhangzott a vádesküdtszék bejelentése. Az épület köré a rohamrendőrök kordont vontak, a köztéri szobrokat védőfóliával vonták be, és bombakereső kutyákkal szimatoltatták át az egész környéket. Nixon kérésének megfelelően St. Louisban most a Nemzeti Gárda vigyáz a középületekre és a közművekre is. Helyszíni jelentések szerint mintha ostromra készült volna az egész város is. A közértek folyamatosan zsúfolva voltak vásárlókkal, hosszú sorok kígyóztak a pénztárak előtt. Keddre több városi iskolában is tanítási szünetet rendeltek el.

Wilson augusztus 9-én délben végzett Brownnal, hat lövést adva le a fegyvertelen fekete tinédzserre a fergusoni Canfield Drive-on, miután Brown egy közeli közértből erőszakkal elvitt egy 48 dolláros szivarcsomagot. A lelövése Fergusonban heteken át tartó, újra és újra randalírozásba torkolló tüntetéssorozatot indított el. Obama még a szintén fekete igazságügyi minisztert, Eric Holdert is felkérte egy fergusoni útra az indulatok lecsillapítása érdekében.

A hétfői bejelentésre – amelyet Bob McCulloch St. Louis megyei főügyész tett a vádesküdtszék nevében – az egész Egyesült Államok lélegzet-visszafojtva figyelt. A New York-i Times Square-en több százan kivetítőn nézték McCulloch bejelentését, de nagy tömeg gyűlt össze Los Angelesben is.

Az Egyesült Államokban egyébként még 75 szolidaritási tüntetésről tettek bejelentést. Ami Missouri államot illeti, Nixon a sajtótájékoztatóján azt mondta, tüntetni nyilvánvalóan szabad, de a hatóságok nem fogják tűrni az erőszakot. Ahogy egyébként ő, úgy Brown családja is nyugalomra szólította fel az embereket. Hogy ez fog-e hatni, az kérdés. Egy fergusoni fodrászatban a BBC kíváncsiskodó újságírójának valaki azt mondta, „a város égni fog”, ha Wilson ellen nem emelnek vádat. A hangulatról Brown egyik unokatestvére, Sabrina Webb úgy nyilatkozott, a család feszülten várja a vádesküdtszék bejelentését. „Ez az igazságszolgáltatásunk. Ez Amerika. És bármi lehetséges" – mondta. Brown családja egyértelműen vádemelésre számított.

A vádesküdtszék augusztus óta hetente egyszer tartott meghallgatásokat az ügyben. McCulloch közlése szerint augusztus 9-én Wilson először csak azért hajtott oda a rendőrségi kocsijával, egy Chevrolet Tahoe-val Brownhoz és az ő egyik barátjához a Canfield Drive-on, mert a két tinédzser az úttest közepén sétált. A járdára parancsolta őket és továbbindult, néhány pillanat múlva visszafordult, mert rájött, hogy Brown személyleírása megegyezik valakiével, akiét egy tíz perccel korábbi rablás miatt hallotta. Erősítést kért, visszatért, és kérdőre vonta a fekete tinédzsert, akivel a kocsiablakon keresztül dulakodni kezdett. Ekkor elsült a fegyvere, a karján sebesítve meg Brownt. A fekete tinédzser menekülni kezdett, Wilson pedig kiszállt a kocsijából és utánavetette magát. A halálos lövések 90 másodperccel később dördültek el, azután, hogy Brown megállt, és visszafordult Wilson felé. Brown barátja, Dorian Johnson mindezt egy kocsi mögé bújva nézte végig. Több más szemtanúval együtt Johnson később azt vallotta, hogy a fekete tinédzser a megadás jeleként feltartotta a karját Wilson előtt, amikor a halálos lövések érték.

McCulloch-tól a sajtótájékoztatón megkérdezték, az, hogy Brown visszafordult Wilson felé, indokolja-e a fegyverhasználatot, amire a St. Louis-i főügyész egy kissé kitérő választ adott. Ez úgy hangzott, hogy a vádesküdtszék nem egy bizonyítékot, hanem mindet mérlegelte, amikor eltekintett a Wilson elleni vádemeléstől. McCulloch emlékeztetett, hogy a szemtanúk egy része visszavonta az első vallomását, amely szerint Wilson hátba lőtte Brownt. Néhányan állítólag elismerték, hogy csak a környéken terjedő szóbeszédet visszhangozták. Brownnak a vérét és DNS-ét megtalálták Wilson kocsiján.

A fehér rendőrért most nagy a verseny a televíziók között. A CNN műsorvezetője, Anderson Cooper hétfőn szomorúan twittelte, hogy ő puhatolózott ugyan, de Wilson végül nem volt hajlandó interjút adni neki.

McCulloch-t a bejelentés után megkérdezték arról is, indul-e eljárás az ügyben bárki ellen hamis tanúzás gyanújával a visszavont vallomások miatt. Erre azt mondta, hogy szerinte eredetileg minden szemtanú abban a hitben tett vallomást, hogy igaz, amit akkor éppen állít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.