galéria megtekintése

A feketék úgy érzik, hogy kipécézték őket

8 komment


Körösi Ivett

Ferguson lakói kezüket a magasba emelve fáradhatatlanul menetelnek már nyolcadik napja: „Kezeket fel! Ne lőj!” – skandálják, amióta augusztus 9-én egy járőr lelőtte a 18 éves afroamerikai Michael Brownt.

Ferguson lakói, kezüket a magasba emelve, fáradhatatlanul menetelnek már nyolcadik napja: „Kezeket fel! Ne lőj!" – skandálják, amióta augusztus 9-én egy járőr lelőtte a 18 éves afroamerikai Michael Brownt.

A feltett kéz a fergusoni lövöldözés szimbólumává vált.
A feltett kéz a fergusoni lövöldözés szimbólumává vált
Lucas Jackson / Reuters

A fegyvertelen fiú szemtanúk szerint kezeit – a megadás jeleként – felemelte, mielőtt a fehér járőr, Darren Wilson több golyót is beleeresztett. Azóta a békésen kezdődő tüntetések szinte mindennap erőszakba és vandalizmusba torkolltak.
Egy héttel az eset után a városban szükségállapotot és kijárási tilalmat vezettek be, a rendőrök éjjel könnygázt és füstbombákat is bevetettek.

 

A feszültség azt követően hágott a tetőfokára, hogy a hatóságok gyanúsítottat csináltak az áldozatból: a rendőrség szerint az egyetemi tanulmányai előtt álló, eddig rendes fiúnak tartott Michael a halála előtt cigarettát lopott egy vegyesboltból, és megfenyegette az eladót. Erről azonban a járőr nem tudott, nem ez állt a szóváltás, majd a lövöldözés hátterében, teszik hozzá sietve.

A rendőrök könnygázt, füstbombát,hanggránátot és gumilövedéket is bevetnek,hogy megfékezzék a tüntetőket.
A rendőrök könnygázt, füstbombát, hanggránátot és gumilövedéket is bevetnek
Lucas Jackson / Reuters

A Missouri állambeli városban a fekete fiú halálával több évtizedes feszültség tört felszínre.

– Évtizedek óta érlelődnek a faji problémák – meséli lapunknak Robert Cohen fotóriporter, aki kezdettől dokumentálja a tüntetéseket. Tizenöt éve költözött St. Louisba, és mint mondja, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a középnyugati megyében alig beszélnek a feketék és fehérek közti feszültségekről.

– Nem sok időbe telt, míg rájöttem, itt csak hagyják, hogy forrjanak az indulatok és a düh.

A probléma a hetvenes évekig nyúlik vissza, amikor az addig főként fehérek lakta város összetétele az állami iskolákban akkor lezajló faji integráció miatt radikálisan megváltozott. Számos fekete család költözött be, mire a fehér családok jó része menekülőre fogta, hogy gyermekeit más iskolába járassa.

Lucas Jackson / Reuters

A folyamat hatása a St. Louis Post-Dispatch által közölt demográfiai adatokban is meglátszik: míg 2000-ben 52-45 százalék volt a feketék és fehérek aránya a városban, ez mostanra 67-29 százalékra módosult a jelenleg 21 ezer lakost számláló Fergusonban.

Hiába változott azonban a népesség aránya, a városvezetésben ez egyáltalán nem tükröződik. A polgármester, James Knowles fehér, csakúgy mint a városi tanácsosok többsége (ötből csupán egy fekete) és a helyi rendőrjárőrök (ötvenhárom rendőrből három afroamerikai).

Darnell Hunt szociológus szerint ez odavezetett, hogy az emberek úgy érzik, a hatalmi struktúra nem képviseli őket és a problémáikat. „Különösen a rendőrség és a fekete lakosság viszonyára igaz ez. A helyiek azt érzik, hogy a rendőrség nem szolgálja és védi őket" – mondja a Népszabadságnak a UCLA tanára a fergusoniak szájából is gyakran elhangzó szavakat.

Lucas Jackson / Reuters

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, mert a probléma ennél lényegesen összetettebb. A 2010-es népszámlálási adatokból kiderül ugyanis, hogy a lakosság húsz százaléka a szegénységi küszöb alatt él, ezen belül pedig a feketék a fehérek jövedelmének mindössze hatvan százalékát keresik.

Bár a bűnözést tekintve Ferguson nem tűnik ki, a külvárosban – ott ahol Brownt is lelőtték – a betörések, rablások, erőszakos bűncselekmények és lövöldözések a mindennapok részévé váltak. Éppen ezért a rendőrök gyakori célpontjai a fekete fiatalok, akikkel nem mindig bánnak kesztyűs kézzel.

Hunt szerint azonban az etnikai profilalkotás – vagyis amikor a rendőri intézkedésben szerepet játszik az igazoltatott személy etnikai hovatartozása – nem fergusoni jellegzetesség, hanem Amerika-szerte ismert jelenség. „Van egy olyan hallgatólagos felfogás, mely szerint a fekete férfiak veszélyt jelentenek, és bárki –legyen az rendőr vagy civil – rendszabályozhatja őket, és akár az életükre is törhet."

Bevetik a Nemzeti Gárdát

Miután vasárnap ismét erőszakba fulladt a Michael Brown halála miatt szervezett – gyújtogatásoktól és lövöldözéstől kísért – tüntetés, Missouri állam kormányzója úgy döntött, hogy Fergusonban bevetik a Nemzeti Gárdát, írja a BBC.

A kijárási tilalom második estéjén is sokakat vonzó tüntetés – ám az összetűzés a kijárási tilalom kezdete előtt három és fél órával történt – során rendőri beszámolók szerint képtelenség volt megfékezni a dühös tömeget, ezért „nem maradt más alternatíva”, mint a gárda bevetése.

Az első napok rendőri túlkapásait követően kinevezett Ron Johnson kapitány elmondta, hogy az emberek Molotov koktélokat, és üvegeket dobtak a rendőrök felé, valamint barikádot igyekeztek építeni az utcán. A tömeget az is feltüzelhette, hogy a második boncolás eredményei szerint a 18 éves Michael Brownt legalább hatszor lőtték meg. A The New York Times által közölt vizsgálati eredmények szerint szemből, kétszer a fején, négyszer pedig a karján lőtte meg a járőr.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.