galéria megtekintése

Rendkívüli állapotot hirdettek Fergusonban

3 komment

MTI

Újabb lövések dördültek el az egyesült államokbeli Fergusonban az évfordulós megemlékezés végén, vasárnap sötétedés után, a rendőrség szerint három civil és három rendőr megsérült.

Rendkívüli állapotot hirdettek ki a Missouri állambeli Fergusonban, miután erőszakos cselekményekbe torkolltak azok a megemlékezések, amelyeket annak az első évfordulóján tartottak, hogy a városban egy fehér rendőr lelőtte a fegyvertelen, afroamerikai tizenéves Michael Brownt.

"Nem tűrjük el az erőszakcselekményeket egy olyan városban, amely az elmúlt év során olyan fáradhatatlanul dolgozott a saját újjáépítésén és megújulásán" - közölte hétfőn Steve Strenger, a St. Louis megyei közigazgatás vezetője.

Az ügyészség hétfőn rendőrök elleni támadás miatt vádat emelt egy 18 éves afroamerikai fiatal ellen, aki előző éjjel rálőtt a hatóság embereire.

 

A Missouri állambeli városban vasárnap délután több százan emlékeztek meg arról, hogy egy fehér rendőr egy évvel ezelőtt agyonlőtt egy fegyvertelen afroamerikai tizenévest, Michael Brownt. Már délután is lövések dördültek el a megemlékezésen, a rendőrség egyelőre nem tudja, hogy ki lőtt.

Tüntetők próbálnak fedezékbe húzódni, miután kitört a lövöldözés
Tüntetők próbálnak fedezékbe húzódni, miután kitört a lövöldözés
RICK WILKING / Reuters

A demonstráció végén - vasárnap késő este - összetűzés tört ki a rendőrség és a tüntetők között. Az incidens úgy kezdődött, hogy többtucatnyi tüntető akadályozta a közúti közlekedést, és betört több ablakot azon az utcán, amely a tavalyi zavargások egyik fő helyszíne volt. A rohamrendőrség ekkor beavatkozott, és megpróbálta feloszlatni a tömeget. A rendőröket a tüntetők kövekkel és palackokkal dobálták meg, majd lövések is eldördültek.

Jon Belmar, St. Louis megye rendőrfőnöke szerint "lázítók" két csoportja keveredett tűzharcba egymással; legkevesebb hatan tüzeltek, legalább negyvenszer. Az egyik fegyverest egy parkolóban négy civil ruhás rendőr megpróbálta feltartóztatni, akik egy jelöletlen, de vörös-kék rendőrségi fényjeleket használó járművel szálltak ki a helyszínre. A gyanúsított - lapértesülés szerint a 18 éves Tyrone Harris - egy lopott, 9 milliméteres kaliberű pisztollyal tüzet nyitott az autó szélvédőjére és motorházára, majd az ezt követő üldözés során súlyosan megsebesült. Állapota válságos.

Belmar szerint "a lövöldözők bűnözők, nem tüntetők voltak". A négy rendőrt az ilyenkor szokásos eljárásnak megfelelően felmentették a szolgálat alól. Egyikük sem viselt testkamerát, semelyikük sem sérült meg súlyosabban. Emellett egy 17 és egy 19 éves fiatalt hétfőre virradóra egy autóból lőttek meg annak az emlékhelynek a közelében, amelyet Brown halálának helyszínén hoztak létre. Bár mindketten mellkasi sebesülést szenvedtek, egyikük állapota sem életveszélyes.

A lövöldözés előtti pillanatok
A lövöldözés előtti pillanatok
RICK WILKING / Reuters

Az esettől függetlenül jogtalan fegyverhasználat és a letartóztatással való szembeszállás miatt vádat emeltek egy 17 éves gyanúsított ellen. A bíró 100 ezer dolláros óvadékot szabott ki rá.

Loretta Lynch igazságügyi miniszter hétfőn elítélte az erőszakot, beleértve az erőszakos rendőri fellépést is. "Ahogy azt az elmúlt hónapokban és években láthattuk, az erőszak nemcsak elhomályosítja a békés tüntetések üzeneteit, de veszélybe sodorja a közösséget és a rendőröket is, akik azt igyekeznek megvédeni" - jelentette ki Lynch egy rendőrszervezet tanácskozásán.

A vasárnapi zavargások során legkevesebb három rendőr is megsérült. Egyiküket téglával arcon dobták, két másikat pedig paprikaspray-vel fújtak le. A fergusoni tüntetések szervezői hétfőre polgári engedetlenséget hirdettek. Ennek mibenlétét nem részletezték.

Vasárnap a legkülönbözőbb korosztályokat és "faji csoportokat" képviselő békés tüntetők négy és fél perces csenddel emlékeztek meg Michael Brown haláláról és arról, hogy holtteste négy és fél órán át hevert az utcán 2014. augusztus 9-én. A megemlékezés végén két fehér galambot röptettek fel.

Megfagyott a levegő, majd kitört a pánik
Megfagyott a levegő, majd kitört a pánik
RICK WILKING / Reuters

Brown lelövése hatására Fergusonban - St. Louis egyik elővárosában - tavaly hetekig tartó, erőszakba torkolló zavargások törtek ki. A tiltakozások kiújultak, miután novemberben a vádesküdtszék úgy döntött, hogy nincs törvényi alapja vádat emelni a rendőr, Darren Wilson ellen. Egy igazságügyi minisztériumi vizsgálat viszont megállapította, hogy a fergusoni rendőrség gyakran megsértette a helyi fekete többség jogait.

A fergusoni ügy és az azt követő hasonló esetek ráirányították a figyelmet az Egyesült Államokban arra, hogy fehér rendőrök gyakran alkalmaznak fegyvert fegyvertelen feketék ellen.

Az egy évvel ezelőtti fergusoni haláleset nyomán országos mozgalom indult "A fekete életek számítanak" jelmondattal. Részvevői a kisebbségekkel szembeni rendőri bánásmód javítását követelték. Fergusonban a város azóta lemondott fehér bőrű gazdasági igazgatójának, rendőrfőnökének és bírójának hivatalát azóta afroamerikai tisztségviselők töltik be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.