Hivatalosan is rasszista a fergusoni rendőrség

Az amerikai Igazságügy Minisztérium kedden közölte, hogy a fergusoni rendőrség rutinszerűen elfogult a feketékkel szemben az ellenük folytatott eljárások során.

A tárca megállapítása azért is érdekes, mert a fergusoni esküdtszék múlt év novemberében úgy döntött, nem emel vádat az ellen a fehér rendőr ellen, aki augusztusban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest.

Michael Brown halálát követően hetekig tartó zavargások törtek ki St.Louis Ferguson nevű elővárosában. Az augusztusi eset után az igazságügyi tárcánál is vizsgálat kezdődött.

A 35 ezer oldalas nyomozati anyagból kiderül, hogy a rendőrök gyakran tettek rasszista megnyilvánulásokat, és a statisztikák szerint míg Ferguson 67 százaléka afro-amerikai, addig az őrizetbe vettek 93 százaléka fekete bőrű. Egy neve elhallgatását kérő tisztviselő elmondta, hogy az afro-amerikai állampolgárokat éri a legtöbb esetben rendőrkutya általi harapás is.

A vizsgálati anyag pontos részleteit várhatóan szerdán teszi közzé az Igazságügyi Minisztérium, amely arra szeretné használni az eredményeket, hogy tárgyaljon Ferguson tisztviselőivel a politikai változásokról. A tárca emellett beperelné a várost, hogy kikényszerítése a változásokat.

Reuters megemlíti, hogy az előző szövetségi nyomozás elért némi változást, így kiadták a letartóztatások adatait az igazságügyi tárcának, és szövetségi figyelőket helyeztek ki, hogy felügyeljék a műveleteket.

A jelentés megvédi a kritikusokat is, akik szerint rendőri visszaélés történt Fergusonban, azonban egyáltalán nem biztos, hogy ezáltal visszaáll a bizalom azokban az emberekben, akik dühösek voltak Darren Wilson felmentése miatt.

Jerryl Christmas polgárjogi ügyvéd - aki Fergusonban megsérült tüntetők ügyeit képviseli - nem lepődött meg a vizsgálat megállapításain és reméli, hogy ezek után kirúgják a fergusoni rendőrfőnököt, Tom Jackson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.