Ökotárs-botrány: ezren intenek be a kormánynak szombaton

A Humán Platform 20 másik szervezettel együtt tiltakozik a civilek és a Városliget védelmében.

Újabb tüntetésre készülnek civil szervezetek a kormány „norvég hadjárata" elleni tiltakozásul. Az "Állj! - A civilek védelme a mi dolgunk! – A Városliget a mi dolgunk!" címmel a Facebookon meghirdetett demonstráció szombaton 15 órakor kezdődik Budapest V. kerületében a Városház utcában, onnan a Városligetbe vonulnak piknikezni.

Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Az eseményt még szeptember 4-én hirdette meg a Humán Platform - eredetileg a Városliget védelmében -, azóta a civil szervezetek vegzálása elleni tiltakozással is kiegészítették a tüntetés céljait; csütörtök estig több mint ezren jelezték részvételüket, további félezren "talán" elmennek.

Ahogy arról már beszámoltunk, a készenléti rendőrség hűtlen kezelés és zugbankolás gyanúja miatt tartott házkutatást hétfőn a Norvég Civil Alap pályázatait kezelő Ökotárs Alapítvány és a DemNet irodájában, valamint több munkatárs lakásán. A feladatra csaknem félszáz készenlétist vezényeltek ki, ez azonban a Nemzeti Nyomozó Iroda szerint nem volt túlzó, sem félelemkeltő.

Nem mindenki gondolta így: a razzia ellen tiltakozott szinte az egész ellenzék, Norvégia európai ügyi minisztere, az Európai Parlament elnöke és még aznap este több száz civil tüntetett az Ökotárs pesti irodájánál. A rendőrségi akciót még a magyar kormány egyik tagja is túlzónak ítélte (nem Lázár János volt az: a norvég hadjárat "főparancsnoka" szerint ugyanis 400 milliós hűtlen kezelésnél már szoktak házkutatást tartani). Azóta ráadásul újabb ürüggyel hozakodott elő a kormányoldal: most már illegális pártfinanszírozással is próbálják összefüggésbe hozni az Ökotársat, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal csütörtök esti közlése szerint pedig az alapítvány összes forrását kivizsgálják. 

A szombati tüntetést eredetileg a Humán Platform 5.BP kampányának részeként hirdették meg. A szervezők felhívása szerint az Ökotárs, a DemNet a Norvég Civil Támogatási Alap, és lényegében az egész civil társadalom megtámadása után nem tehetnek úgy, mintha semmi sem történt volna.

„Ennek a rendezvénynek, és az 5.BP kampánynak a célja az lett volna, hogy megmutassuk, állampolgárként van beleszólásunk a velünk történő dolgokba, van beleszólásunk a Városliget ügyébe is. Nem hagyjuk, hogy elérjék a céljukat, a kampányt folytatjuk, ezt a rendezvényt is megtartjuk, de új kettős céllal. Megmutatjuk, hogy valóban van beleszólásunk a dolgokba. A Városliget ügyében ugyanúgy, ahogy Budapest jövőjét illetően, és ugyanúgy ahogy a megtámadott civilek ügyében!”

A kampányhoz eddig csaknem 20 civil szervezet, közösség csatlakozott, köztük a Társaság a Szabadságjogokért, a Független Előadó-művészeti Szövetség, a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Szegénységellenes Hálózat, a tranzit.hu, Magyar Pedagógiai Társaság Szakképzési Kollégium, a Magyar Pedagógiai Társaság Gyermekérdekek Szakosztálya - Korczak Munkabizottság, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete Ifjúsági Tagozat, a Budapest Bike Maffia, a Critical Moms, a Szatyorbolt, a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány, Közmunkás Mozgalom a Jövőért, Rehab Budapest - Kritikus tömeg 4 keréken, az Átlátszó, a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace Hungary.

A kampány részeként a szervezők azt kérik szimpatizánsaiktól, hogy készítsenek kifordított tenyeres fotót, megálljt jelezve a kormánynak, és töltsék fel a netre az "#állj" címke (hashtag) használatával. A civilek felháborodását jelzi, hogy a Facebookon többen nem kifordított tenyérrel, hanem középső ujjal beintve fényképezkedtek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.