Az Orbán-kormányt a pénz se érdekli, ha támadhat

A magyar kormány teljes mértékben tisztában van azzal, hogy melyek a kifizetések újraindításának a feltételei. Ezek között az is szerepel, hogy a magyar hatóságok hagyjanak fel a támogatásainkat kezelő civil szervezetek zaklatásával. A tegnapi akció azt jelzi, hogy a magyar kormány célja a civil társadalom függetlenségének felszámolása – állapítja meg Vidar Helgesen, Norvégia európai ügyekért felelős minisztere az Ökotárs Alapítvány elleni hétfői készenléti rendőrségi akció kapcsán.
Miniszteri szinten ítélte el Norvégia kedden az Ökotárs Alapítvány elleni hétfői budapesti rendőrségi akciót, amely Vidar Helgesennek, az európai ügyekért felelős norvég tárca vezetőjének a megállapítása szerint csak azt jelzi, magyar kormány eltávolodott a demokráciára és az emberi jogok tiszteletére épülő közös európai értékektől.

Az erről szóló dokumentum Norvégia budapesti nagykövetségének honlapján jelent meg kedden. Helgesen elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar készenléti rendőrség akcióba lépett az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában. Az alapítvány a vezetője annak a konzorciumnak, amely Norvégia, Izland és Liechtenstein megbízásából az EGT és Norvég Alap magyarországi civil szervezeteknek szánt támogatásait kezeli, a készenléti rendőrök az Ökotárs Alapítványnál, más szervezeteknél és magánszemélyeknél is házkutatást tartottak, amelyben többek között a Norvég Civil Alap programmal és az általa támogatott projektekkel kapcsolatos iratokat és informatikai eszközöket is lefoglaltak.

– A tegnapi rendőri fellépés elfogadhatatlan és azt mutatja, hogy a magyar kormánynak célja, hogy a vele szemben kritikus nem-kormányzati szervezetek tevékenységét ellehetetlenítse. Azt is jelzi, hogy a magyar kormány eltávolodott a demokráciára és az emberi jogok tiszteletére épülő közös európai értékektől – szögezi le a tárcavezető. Helgesen emlékeztet, hogy a hónapok óta tartó magyar hatósági zaklatás miatt Május 9-e óta Norvégia, Izland és Liechtenstein felfüggesztette az EGT és Norvég Alapok kifizetéseit. Oslo 13 millió koronát tart vissza, aminek kapcsán Helgesen megjegyzi, hogy a magyar kormány teljes mértékben tisztában van azzal, hogy melyek a kifizetések újraindításának feltételei. Nyilatkozata szerintt ezek között szerepel, hogy a magyar hatóságok hagyjanak fel a támogatásainkat kezelő civil szervezetek zaklatásával.

A tárcavezető kitér arra is, hogy a magyar hatóságok által indított audit nem felel meg azoknak a megállapodásoknak, amelyeket Magyarország Norvégiával az EGT és Norvég Alapok végrehajtásával kapcsolatban aláírt. „A megállapodásban egyértelműen lefektettük, hogy a Civil Alap végrehajtásáért és ellenőrzéséért a donor országok felelősek. Mint azt már korábban bejelentettük, a következő auditot Izland, Liechtenstein és Norvégia az ősz folyamán tervezi lefolytatni 13 ország, köztük Magyarország hasonló Civil Alapja vonatkozásában. A magyar kormány felé azt is jeleztük, hogy várjuk részvételüket ezen audit során" – hangzik Helgesen nyilatkozata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.