„A jogrendszer megszűnni látszik Magyarországon”

Az Együtt-PM szerint hétfőn a rendőrség „rémálomba illő támadást" hajtott végre az Ökotárs Alapítvány és a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (Demnet) irodáinál. Szabó Tímea társelnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, eljött az éberség ideje, meg kell szervezni a jogvédelem kis köreit.
A független képviselő, aki kijelentette, hogy „Orbán állama büntetőállam", úgy fogalmazott: olyan civilek ellen indult támadás, akik évtizedek óta csendben, a kormánytól függetlenül, de ha kellett, akkor a kormányt kritizálva végezték a munkájukat. Az Ökotárs és Demnet elleni támadás a magyar demokrácia és a jogállam elleni támadás - folytatta. Hangsúlyozta, hogy az Ökortárssal szemben korábban megfogalmazott hűtlen kezelésről szóló gyanút sem egy könyvvizsgáló cég, sem pedig a PSZÁF nem látta bizonyítottnak. „Orbánnak és verőlegényének, Lázár Jánosnak kétféle magyar állampolgár létezik. Az, akit már megfélemlítettek, akik már behódoltak" és azok, „akiket majd most kell megfélemlíteni, most kell megtörni" – jelentette ki.

Az Együtt-PM meggyőződése, hogy eljött az éberség ideje, mert a jogainkat most már nem utólag kell megvédeni, hanem arra kell felkészülni, hogy mi lesz a kabinet következő lépése - fogalmazott. A büntető állam ellen meg kell szervezni a jogvédelem kis köreit, riadóláncot kell kialakítani – mondta. Hozzátette: a jogrendszer megszűnni látszik Magyarországon, „ezért nekünk kell kezünkbe vennünk a fellebbezés intézményeit".

Egyúttal felszólította Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy az „Orbánnal való szotyizás helyett" valóban függetlenként végezze a munkáját és védje meg a demokráciáért dolgozó civileket.

Arra a kérdésre, hogy hogyan képzeli el a „jogvédelem kis köreinek" megszervezését, annyit felelt: képviselőtársaival már megmutatták, hogy képesek a Parlament köré élőláncot húzni, ezért olyan békés eszközöket is képesek lesznek alkalmazni, amelyekkel rákényszerítik a kormányt a jogállamiság betartására.

A magyar Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt indított eljárás keretében hétfő reggel házkutatást tartott a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában, és munkatársai iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le. Aznap délben nyomozók jelentek meg a pályázati programot lebonyolító konzorcium egy másik tagjának, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet) irodájánál is.

Délután az Ökotárs Alapítvány belvárosi irodája előtt a rendőri fellépés miatt demonstráció kezdődött.

Norvégia kedden „teljesen elfogadhatatlannak" nevezte a házkutatásokat és azzal vádolta a budapesti vezetést, hogy el akarja hallgattatni a bírálatokat. Vidar Helgesen európai uniós ügyekkel foglalkozó norvég miniszter keddi közleményben azt írta: „a magyar hatóságok a szeptember 8-i rendőri razziával megmutatták, hogy folytatódik a civil társadalom zaklatása, és nem szándékoznak tiszteletben tartani az ország által aláírt egyezményeket".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.