Reszkethet Svájc is: a kákán talált csomót a Kehi

Ahogy az várható volt, a civilekkel szemben indított kormányzati hadjárat nem áll meg a Norvég Civil Alap pénzeinek vizsgálatánál. Már megvan a következő célpont.

Gyorsan beteljesült lapunk előrejelzése, nem állt meg ugyanis a Norvég Alapnál a magyar kormány ihlette civil-ellenes hadjárat. Már Svájcból is ellenséget próbálnak kreálni. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) csütörtök este az MTI megkeresésére közölte, hogy kiterjesztették a Norvég Alappal kapcsolatos vizsgálatot az Ökotárs Alapítvány által a Svájci - Magyar Együttműködési Program keretében kapott, illetve egyéb költségvetési forrásból származó támogatásainak ellenőrzésére is.

Számmisztika

Az Ökotárs Alapítvány 2008 óta vesz részt a Norvég Alap forrásainak szétosztásában, 2008 és 2013 között 2,5 milliárd forint közpénz sorsáról döntött. "Az alapítvány nyilvánosan közzétett beszámolói alapján megállapítható, hogy ugyanebben az időszakban a saját működésére közel 180 millió forint közpénzt költött úgy, hogy átlagosan mindössze 6 munkatársat foglalkoztatott, és eközben 111 millió forint nyereségre tett szert" - írta a Kehi.

Magyarán a Kehi azt sugallja, hogy milyen gyanúsan kevesen dolgoznak ahhoz képest, hogy mennyi pénzt költöttek, ráadásul azt a látszatot keltik, mintha magyar közpénzről és nem Norvégia költségvetéséről lenne szó, a norvég közpénz ellenőrzése pedig - ahogy azt az oslói kormány már többször értésünkre adta - nem a magyar hatóságok feladata, hanem a norvégoké. Ami pedig a stáb méretét illeti, az Ökotársnak jelenleg 11 munkatársa van, 4 kuratóriumi és 2 felügyelőbizottsági tagja, ezen felül 35 korábbi munkatárs, 11 volt kuratóriumi tag, 45 facilitátor és száznál is több önkéntes segíti, illetve segítette az alapítvány munkáját. A teljes stábot bárki megismerheti, aki veszi a fáradságot, hogy elnézzen az Ökotárs honlapjára.

A Kehi azt viszont fontosnak tartotta közölni, hogy az 1994-ben 200 ezer forintos induló vagyonnal alapított alapítvány 2013 végére 469 millió forint saját tőkét halmozott fel, vagyis a vagyona nem egészen 20 év alatt az eredeti több mint 2000-szeresére nőtt.

Az Ökotárs Alapítvány mint „civil szervezet” (amit a Kehi tett idézőjelbe, gyakorlatilag megkérdőjelezve az Ökotárs civilségét - a szerk.) valójában közfeladatot ellátó szervként közpénzt oszt szét, így az ezzel a tevékenységgel kapcsolatos adatok a hatályos magyar jogszabályok szerint közérdekből nyilvánosak, vagyis azokat bármely magyar állampolgár jogosult megismerni - hangsúlyozza a hivatal.

A nagy titok

„Ennek ellenére az alapítvány a tevékenységével kapcsolatos számos kérdésben hónapok óta titkolózik" - olvasható a Kehi írásos válaszában. Ehhez képest az Ökotárs Alapítvány tételesen elszámolt honlapján a támogatásokkal, éves jelentésükben is részletesen elszámoltak, a Norvég Civil Alap három évéről egy teljes könyvet jelentettek meg - utóbbi itt letölthető pdf-ben, ahogy egyébként a Norvég Civil Alap honlapján is részletesen leírják, milyen projekteket támogattak. (Ugyanígy nehéz titkolózással vádolni a Svájci Programot - az általuk támogatott programokat a honlapjukon elolvashatják a Kehi nyomozói is - a szerk.)

„Súlyos visszaélések”

„A Kehi a Norvég Alapból származó támogatások szétosztása és felhasználása terén már az eddig rendelkezésére bocsátott adatok alapján is átláthatatlan döntéshozatalt, fegyelmezetlen elszámolást, illetve esetenként súlyos visszaéléseket tapasztalt” - közölte a hivatal. Ezért terjesztették ki a Norvég Alappal kapcsolatos ellenőrzést az Ökotárs Alapítvány által a Svájci–Magyar Együttműködési Program keretében kapott, illetve egyéb költségvetési forrásból származó támogatásainak ellenőrzésére is.

A kiterjesztés következtében a Kehi többek között ellenőrizni fogja, hogy az Ökotárs Alapítvány milyen hazai és egyéb nemzetközi támogatásokban részesült, és azokat mire használta fel. A vizsgálat kiterjesztésével kiszűrhetővé válnak azok az esetek, amikor ugyanazokat a költségeket visszaélésszerűen, több forrás terhére is elszámolták - közölte a hivatal az MTI-vel.

Ez nem gyanús?

A Népszabadság korábban beszámolt róla, hogy a magyar kormány 200 millió forintos támogatást próbált meg eltitkolni, amelyet amerikai civil szervezeteknek juttatott a parlamenti választások előtt. Ebben az ügyben - amit az Átlátszó robbantott ki - tudomásunk szerint nem indult Kehi-vizsgálat, ahogy ötven készenlétis rendőrrel végrehajtott házkutatásokról sem értesültünk.

Az új célpont

A Svájci Államszövetség a kibővült Európai Unió gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeinek csökkentése érdekében a Svájci–Magyar Együttműködési Program keretében támogatja az új tagországokat, Magyarországot összességében 130,7 millió svájci frankkal (kb. 31 milliárd Ft). A hozzájárulás részei a Civil és Ösztöndíj Alapok, amelyek összesen 5 403 500 frank, azaz több mint 1,3 milliárd forint nyílt pályázati úton történő szétosztását teszik lehetővé 2012 és 2015 között. Az Alapokat kezelő Támogatásközvetítő Szervezetet az Ökotárs Alapítvány vezetésével az Autonómia Alapítvány, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány – Magyarország konzorciuma alkotja. A Civil Alap célja a szociális és környezetvédelmi területen tevékenykedő civil szervezetek megerősítése, kapacitásaik növelése Észak-Magyarország és Észak-Alföld régiókban (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar vagy Jász-Nagykun-Szolnok megye), két témakörben: (A) szociális szolgáltatások nyújtása, (B) környezeti kihívásokra adott válaszok. Az Ösztöndíj Alap célja olyan komplex projektek támogatása, amelyek marginalizált helyzetű diákokat segítenek középfokú tanulmányaik elkezdésében vagy folytatásában, abból a célból, hogy sikeresen befejezhessék tanulmányaikat, illetve tovább tanuljanak, szakmát szerezzenek.

(Forrás: Ökotárs Alapítvány)

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.