Az államtitkár szerint is túlzó volt az Ökotárs elleni fellépés

A hatóságok hűtlen kezelés és zugbankolás gyanúja miatt tartottak házkutatást az alapítványnál. Az Ökotárs irodája még hétfőn, kora este is vesztegzár alatt volt, addigra több száz tüntető gyűlt össze a szervezet irodája előtt. A rendőri intézkedést az Ökotárs és az ellenzéki pártok is elítélték. Kedden megszólalt az ügyben Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség norvég ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkára.

A híradásokból értesülve a rendőrségi fellépésről, azt személy szerint, már csak az érintettek miatt is túlzónak tartom – nyilatkozta a norvég ügyek szakértője a 444 megkeresésére.

A helyettes államtitkár állítása szerint a Norvég Civil Alap forrásainak esetében közpénzekről van szó, ezért kell kivizsgálni részletesen azok felhasználását. Csepreghy hozzátette, a kormánynak nem azzal kell bizonyítania a sokszínű demokrácia iránti elkötelezettségét, hogy csak azért, mert vele szembehelyezkedő civilekkel találkozik, nagyvonalúan szemet huny szabálytalanságok felett.

Amint arról beszámoltunk, hétfőn házkutatást tartottak a rendőrök az Ökotárs Alapítvány Szerb utcai irodájában, valamint a szervezet vezetőinek lakásaiban. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai iratokat, számítástechnikai eszközöket foglaltak le. A nyomozásba igazságügyi szakértőt is bevontak.

Móra Veronika, az Ökotárs vezetője az MTI-nek elmondta, hogy felháborítónak és teljesen feleslegesnek tartja az eljárást. Az alapítvány elleni razziát az MSZP, a DK és az LMP is elítélte.

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet közleményében azt írja, a rendőri intézkedés valójában a magyar kormány autoriter lépése, amellyel megfélemlíti a civil társadalmat. A szervezet az EU-hoz fordul a hétfői esemény miatt, és várják Brüsszel válaszát a történtekre.

A norvég Európa-ügyi miniszter is elfogadhatatlannak ítélte a civilek elleni rendőri fellépést. Vidar Helgesen a razzia kapcsán azt mondta, a magyar kormány célja a vele szemben álló civil szervezetek ellehetetlenítése. 

Az alapítvány ellen korábban a kormány Kehi-vizsgálatot kezdeményezett, majd egy "magánszemély" (budapesti Fidelitas-tag) bejelentése nyomán sikkasztás miatt nyomozást indított a rendőrség.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.