Lázár: 400 milliónál már szoktak házkutatást tartani

Lázár János szerint nem tudnak eltekinteni az ellenőrzésektől, a Norvégiával fennálló vita rendezését pedig Brüsszeltől várja.

Lázár János szerint a magyar kormány valószínűleg arra fog "fanyalodni", hogy a  Norvég Alap-vitában az Európai Bizottság szolgáltasson igazságot.

- Én úgy tudom, hogy 400 millió forint hűtlen kezelés vetődött fel a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány esetében, és 400 milliós hűtlen kezelés esetén már szoktak házkutatást tartani, legalábbis jogászemberként én ezt tapasztaltam az elmúlt húsz esztendőben - ennyit mondott Lázár János újságírók előtt az alapítvány budapesti irodájában végzett tegnapi rendőrségi házkutatás kapcsán.

A Miniszterelnökséget irányító miniszter azzal hárította el a további kommentárt, hogy a kormány pártállástól függetlenül soha nem szokta minősíteni az igazságszolgáltatás munkáját, vagy egy rendőrségi nyomozás lefolytatását, "tekintettel arra, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő. Ezért, ha az Ökotárs Alapítványnál visszaélések történtek, annak a következményét viselniük kell. Abban vagyunk érintettek, hogy derüljön ki az igazság, az érintettek pedig minél hamarabb tisztázzák magukat" - tette hozzá.

Lázár János azt mondta, a sajtóból értesült arról, hogy egy magánszemély hűtlen kezelés gyanúja miatt jelentette fel az érintett szervezetet, azt vélelmezve, hogy több száz milliós nagyságrendben "a saját csapatukat, a saját környezetüket" támogatták a Norvég Alap pénzeiből.

"Ha jól tudom", az ügyészség feljelentés-kiegészítést rendelt el, a  Nemzeti Nyomozóiroda bűncselekmény alapos gyanúja alapján rendelte el a nyomozást hűtlen kezelés miatt. A KEHI vizsgálat pedig tiltott pénzügyi tevékenységről szól - mondta a miniszter.

Szerinte a norvégokkal a vita tárgya nem az összegszerűség, "elvi jelentőségű kérdésekről van szó" - hangoztatta. Arról, hogy miközben Magyarország az EU-s pénzek vonatkozásában minden második pályázaton nyert, azaz ötven százalékos a pályázati győzelmi arány, addig a Norvég Alap pályázatain ugyanaz a kör nyerte el a pénzeket, és a pályázatok 50-80 százaléka elutasításra került - állította.

A norvég támogatások felfüggesztése miatt Magyarország és Norvégia között kialakult vitáról a miniszter azt mondta, távol állnak a norvég partnerekkel az álláspontjaink egymástól. Emlékeztetett, hogy Brüsszelben volt két egyeztetés is a két fél között, Norvégia pedig a magyarországi belső vizsgálatok leállítását kéri a kormánytól. - Miután közpénzről van szó, mert olyan pénzről beszélünk, ami bekerül a magyar költségvetési rendszerbe, a KEHI-nek és az illetékes szervezeteknek kötelessége és joga azt ellenőrizni - hangsúlyozta Lázár János, egyértelműsítve, hogy "mi az ellenőrzéstől nem tudunk eltekinteni, ez szuverenitás kérdése".

A miniszter úgy fogalmazott, "valószínűleg arra szorulunk, hogy az Európai Bizottsághoz forduljunk, és hogy Brüsszel megoldását kérjük, hogy szolgáltasson igazságot. Valószínűleg erre fogunk fanyalodni" - jegyezte meg Lázár János.

A Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában végzett hétfői házkutatással kapcsolatban a miniszter azt mondta: a kormány abban érdekelt, hogy derüljön ki az igazság, az érintettek pedig minél hamarabb tisztázzák magukat.

Ahogy arról beszámoltunk, Lázár hadjáratot indított a Norvég Civil Alap hazai pályázatait kezelő konzorcium ellen annak érdekében, hogy a támogatásokat a kormány oszthassa szét a független civilek helyett. Ennek érdekében először az Ökotárs függetlenségét próbálta a kormány megkérdőjelezni – LMP-s kapcsolatokkal vádolva az Ökotárst –, és mivel ez nem jött be, bűncselekményt próbálnak az alapítványra bizonyítani. Ezt követően rájuk küldték a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (amely a pályázati nyerteseknél is vizsgálódott), immár sikkasztást gyanítva, majd a hadjárat legutóbbi epizódjaként, rendőrségi nyomozás is indult, ezúttal „zugbankolás” és hűtlen kezelés gyanújával.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.