A Hernádi-ügy tétje II.

Az újságpublicisztika romlandó műfaj. Évek múltán újraolvasva ritkán érezheti a szerző, hogy ezt akár ma is közölhetnénk. Most mégis ez a helyzet, sőt még inkább.

Két évvel ezelőtt, amikor a horvát ügyészség először fordult a magyar hatóságokhoz jogsegélykérelemmel az INA–Mol-ügyben, ezt írtuk: „Ne legyenek kétségeink afelől, mit, illetve kit akar a horvát ügyészség: Hernádi Zsoltot, aki ezen a nyáron aligha tervez adriai vakációt. A magyar ügyészségnek lényegében arról kell döntenie: megengedi-e, hogy a horvátok közvetve »hozzáférjenek« a Mol elnök-vezérigazgatójához?”

A még inkább most azt jelenti, hogy a horvát ügyészség már fehéren feketén megmondta, mit is akar valójában: gyanúsítottként kívánja kihallgatni a Mol elnök-vezérigazgatóját abban a korrupciós ügyben, amelyben a volt horvát kormányfőt, Ivo Sanadert első fokon már börtönre ítélte a zágrábi bíróság. Azok után, hogy a horvát hatóság nem tudott hozzáférni Hernádihoz (azaz a magyar fél nem tette lehetővé a kihallgatását), az elsőfokú eljárásban anélkül hoztak ítéletet, hogy Hernádi Zsolt vádlott lett volna. A horvátok azóta vártak. Eddig sem voltak kétségeink afelől, mire, de most már tudjuk is: az ország uniós csatlakozására. Így júliustól új lehetőségek nyíltak meg a számukra.

Két éve azt írtuk:

„A Mol és Hernádi számára az ügy addig tartható keretek között (ha egyáltalán), amíg az elnököt tanúként hallgatják meg az INA-privatizációhoz kapcsolódó korrupciós bűnügyben. Már ez is rendkívül kényes, hiszen ha a horvát ügyészségnek megdönthetetlen bizonyítékai vannak arra, hogy az INA horvát olajtársaság Mol általi megvásárlásához kapcsolódóan vezető horvát politikust fizettek le, akkor azt elég nehéz elképzelni, hogy erről a Molban senki sem tudott, s azt a pusztabürgözdi baromfigyár vezetője intézte önszorgalomból. Hiába illet meg valakit az ártatlanság vélelme, attól még konkrét meggyanúsítás nélkül is rávetülhet a gyanú árnyéka – akkor is, ha utóbb kiderül, hogy teljesen ártatlan, az egész ügy kamu, politikai leszámolási kísérlet volt bizonyítékok nélkül.”

Azóta a magyar ügyészség lefolytatott egy nyomozást az ügyben, és nem talált magyar szálat, azaz olyan bizonyítékot, ami a Mol bármely vezetőjének érintettségét igazolta volna, a horvát bíróság viszont kimondta, hogy korrupció történt, ami miatt elítélte Sanadert.

Két éve azt írtuk:

„A befektetői bizalom nem jogi kategória. A legnagyobb magyar cég első emberének nemcsak feddhetetlennek kell lennie, hanem annak is kell látszania. A feddhetetlenségnek azonban nincs világos határvonala. Egy tanúkénti kihallgatásnak lehet az az üzenete is, hogy a Mol elnöke (és általa a Mol) mindenben együttműködő, nincs takargatnivalója a horvát bűnügy kapcsán. A magyar ügyészség döntése azonban ebben az esetben is új dimenzióba helyezheti az ügyet. Kinyílik egy ajtó, amelyet aztán már nem lehet konzekvenciák nélkül bezárni.”

A helyzet mostanra romlott, a Mol-elnököt a horvát ügyészség gyanúsítottként kívánja kezelni, az ajtó már kinyílt, a magyar ügyészség legföljebb csűrheti-csavarhatja, húzhatja az időt, de előbb-utóbb elkerülhetetlennek látszik, hogy Hernádi Zsoltot gyanúsítottként hallgassák ki.

Két éve azt írtuk:

„Azt világosan látni kell, hogy Hernádi nem egyenlő a Mollal, még akkor sem, ha a Mol felemelkedésében kulcsszerepet játszott. Orbán Viktor keddi szavai egyértelműek voltak: a magyar állam a Mol meghatározó tulajdonosaként nem enged az INA-együttműködésből, azaz nem kívánja kiengedni a horvát olajcéget a Mol-csoportból. Ez jelent számára tabut, nem egy konkrét vezető személye. A horvát ügyészségnek Hernádi kell, a magyar kormánynak pedig a Mol regionális multipozíciójának a fennmaradása. Egy olyan Molé, amely éppen Hernádi elévülhetetlen közreműködésével vált magyar olajcégből regionális óriássá. Lehet azonban, hogy eljön az a pillanat, amikor a »mű« megmaradásának éppen maga a »művész« lesz az ára. És akkor a művésznek is mérlegelnie kell majd, hogy a »főmű« akkor maradhat meg sértetlenül, ha ő kimegy a műteremből.”

Ez ma is így van – az ártatlanság vélelmének teljes tiszteletben tartásával is. Orbán és Hernádi alighanem pontosan tudta, hogy a horvát uniós csatlakozással az ügy új szakaszba léphet. Az elmúlt két évben nem javított a helyzeten sem a horvát kormányváltás, sem a Sanader-ítélet. A magyar kulcsszereplőknek most újra mérlegelniük kell, hogy megtegyenek-e olyan lépéseket, amelyeket a jog még nem kényszerít ki, csak az élet.

Mert ahogy két éve írtuk: „Belátható, hogy ezt a meccset elég könnyű kihozni döntetlenre. Az a cégbirodalom, amelyet a Molnak még az első Orbán-kormány idején kinevezett, de később a szocialista kormányok által is támogatott és megvédett vezetése szívós és ravasz munkával (politikai értelemben a csodával határos módon) kiépített és közben államtalanított, most könnyen a magyar állam ölébe pottyanhat. Akár a formális irányítási jog megszerzése, illetve a részvényhányadának növelése nélkül.”

Orbán Viktor Jadranka Kosor akkori horvát miniszterelnökkel Zágrábban 2011 februárjában
Orbán Viktor Jadranka Kosor akkori horvát miniszterelnökkel Zágrábban 2011 februárjában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.