Uj Péter: Oli G. indaház

A Kínai Népköztársaság vezető erejének politikai manővereit találgatják olyan tanácstalanul nyugati elemzők, mint ahogy a magyar újságírók fejtegetik Lázár János egy-egy nyilatkozatát.

Most itt van ez a tengerbiológiai rejtvény a polippal, és nem az a kérdés, hogy akkor Csányi vagy nem Csányi, mert az elég nyilvánvaló, hanem hogy akkor most ez valami váratlan és látványos szóló, vagy inkább az ellenkezője, a csapatmunka része, valami piszkos verbális meló, amit főnöki utasításra köll. (Márpedig az a kép él a pártrejtvények fejtegetéséből élőknek, hogy a Fideszben inkább az utóbbi jellemző.) Sehol egy Zsenmin Zsipaó-nyi kapaszkodó.

Esetleg Ángyán exállamtitkár szeléből próbálják kifogni a vitorlát? Ángyán exállamtitkárról eddig ugyan nem sikerült eldönteni, hogy tiszta szívű népi hős-e, vagy esetleg az agrármatolcsyzmus unortodox pátriárkája, de mindkét esetben lehetséges, hogy beleütközött a Lázár által emlegetett tengerbiológiai jelenségcsoportba, minthogy sokan beleütköztek már, messzire ne menjünk: magam is. Azt ugyan még így is nehéz kibogozni, hogy miképpen profitálhat a rafkós kormányzati kommunikáció, ha elkezd ráerősíteni saját távozó államtitkárára. Lehet, hogy a profi csapat fölismerte az egyébként valóban érezhető össztársadalmi igényt az oligarcházásra, és a verbális hadviselés napóleonjai újra csőre töltenek.

Ennek egy alesete, ha az éppen elharapózó simicskázás-nyergesezés aggasztja a háttérben munkálkodó profi csapatot, és ezt az ellencsapást sikerült kieszelni.

Azt a megoldást azonban egy emberként látszik elutasítani a rejtvényfejtői közösség, hogy a valóban oligarchikus jegyeket mutató rendszer felszámolására készülne az egyszemélyes kormány. A pesszimistábbak egy putyini értelemben vett oligarchaellenes műveletet kinéznek. Az orosz egyszemélyes legelőbb éppen az őt hatalomba juttató oligarchákat gázolta le, mielőtt még eszükbe juthatott volna, hogy rossz lóra tettek. Az oligarchia meg is szűnt abban a korábbi irritáló, kaotikus formájában, most már az oligarchákat is az államfő nevezi ki, ami kétségkívül szervezettebb, transzparensebb, felelősebb működés nem csak Lázár János-i értelemben.

A nyilatkozat legtalányosabb része azonban egy különösen obskúrus telekommunikációs összeesküvésre tett utalás. Elképzeltem már sokszor, ahogy Beck György, Christopher Mattheisen és Christopher Laska egy olasz kisvendéglő titkos hátsó helyiségében osztja a lapokat, de mindannyiszor rá kellett jönnöm, hogy ennek semmi értelme. (Az ilyen összeesküvések egyébként is könnyedén kivédhetők lennének egy kétharmados törvénnyel, amely megtiltaná, hogy egyszerre két Christopher tartózkodjon egy helyiségben.)

A kód további feldolgozásáig olvasóink türelmét kérjük.

Lázár János a véleményszabadság hangoztatásával védi sokak számára egyértelmű szavait a magyar oligarcháról
Budapest, 2012. március 12. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart az általa kezdeményezett ötpárti egyeztetés után, amelyen az MSZP és az LMP nem képviseltette magát. Március 26-án folytatódnak a Fidesz által kezdeményezett ötpárti egyeztetések a választási eljárásról szóló törvényről, a pártok működésére vonatkozó törvény megalkotásáról, és a kampányfinanszírozásról.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.