Új kor

L. Simon László politikusi karrierje villámgyorsan ívelt fel, 2010-ben választották rajt-cél győzelemmel egyéni képviselővé, rögtön a kulturális bizottság elnöke lett, és Szőcs Géza álmos államtitkárkodása alatt gyakorlatilag e funkcióból irányította a kultúrpolitikát.

A ciklus második félidejében már államtitkárként futott ki a pályára, és alighanem az volt a baj, hogy mindezek miatt elhitte: egy igazi kormány igazi közhivatalnoka, hogy érdekelnek bárkit is a tervei és a szorgalma.

Pedig a kulturális terület feje nem ő, hanem Orbán Viktor volt (Simicska Lajost az ilyesmi nem érdekli), és neki valamilyen szeszélyből kifolyólag megtetszett például a Magyar Művészeti Akadémia nevű baráti társaság, úgyhogy szépen kistafírozta.

L. Simonnak ellenvetései voltak, így búcsúzni kényszerült. Visszaült a bizottságba, a ciklus maradékát Novák Előd fegyelmezésével, ocsmányságainak megválaszolásával töltötte. Egyéniben nem indították, listán – a mélyéről – bekerült végül.

Most búcsúzott a bizottsági elnökségtől, amelyet Novák felesége vesz át tőle, és tegnap kiderült, hogy az NKA alelnöke sem lesz már. Bár lapunknak nyomatékosan hangsúlyozta, mindez, hogy ő kiszorulna, puszta látszat, de látszatnak azért elég megtévesztő.

Holott L. Simon végül majdnem mindig lojálisnak bizonyult, alávetette magát, ha kellett, a legrémesebb döntéseknek is.

Csak a száját nem tudta befogni. Ez is épp elég volt.

A kultúrharcban a galambok közé tartozott, de nem ez volt a baj, hanem hogy egyáltalán volt saját álláspontja, vagy hogy úgy tűnhetett, mintha volna. Ennél kevesebbet sem tudtak például Martonyi Jánosnak megbocsátani. Hoppál Péterek és Szijjártók kora jő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.