galéria megtekintése

Miért mondott le L. Simon László?

2 komment


Vári György
NOL

A Nemzeti Kulturális Alap alelnöksége az új szabályok szerint összeférhetetlen az országgyűlési képviselői mandátummal. A kultúrpolitikából azonban nem szorul ki annak ellenére sem, hogy bizottsági elnök sem lesz, sőt, komolyabb szerepet nem a kulturális, hanem a gazdasági bizottságban vállalna.

Rövidségében is meglepő felépítésű sajtótájékoztatót tartott hétfőn Balog Zoltán jelenlegi és jövendő emberi­erőforrás-miniszter, aki egyúttal törvényi előírás szerint a Nemzeti Kulturális Alap elnöke is.

L. Simon László az induló könnyűzenei támogatási program bemutatásával együtt bejelentette lemondását az alap alelnökségéről, mivel egy közelmúltbeli jogszabály-módosítás összeférhetetlenné tette ezt a tisztségét országgyűlési képviselői mandátumával. Balog miniszterre ez a rendelkezés azért nem vonatkozik, mert az NKA-ról szóló törvény a minden­kori emberierőforrás-minisztert rendeli az alap első emberéül. Elnöki tiszteletdíját ugyanakkor ő sem fogja felvenni a jövőben, igaz, mint mondta, eddig is szociális célokra ajánlotta fel. L. Simon munkabírására és hozzáérté­sére azonban továbbra is számít az NKA működtetésében és esetleges átalakításában is.

Azt ugyanis már csak az új alelnök személyét firtató újságírói kérdésre tartotta fontosnak megemlíteni Balog futtában, hogy komoly szerkezeti átalakításokat terveznek mind az NKA-nál, mind a teljes kultúrafinanszírozás területén, megkísérlik a számos pénzosztó szervezet munkáját racionali­zálni, jobban összehangolni.

 

A Magyar Művészeti Akadémia kulturális közpénzelosztó szerepének esetleges további növekedésére vonatkozó újságírói kérdésre Balog nem adott határozott választ, távozása után az újságírók rohamát álló L. Simon is kiemelte, hogy egyelőre nem dolgozták ki az átalakítás részleteit, „sok nyitott kérdés van" még szerinte. Azt viszont lapunk kérdésére jelezte, hogy nem puszta központosításról, a szakmai testületek, úgynevezett „kollégiumok" számára kiszervezett pénzosztási rendszer gyengítéséről, inkább a felesleges párhuzamosságok megszüntetéséről van szó. „Én személyesen az NKA-t megőrzendő értéknek tekintem, de ez nem jelenti azt, hogy elméletileg ne tudnám azt is elképzelni, hogy teljesen más formában osszuk szét az állami kulturális forrásokat" – tette hozzá.

Felületes olvasat, hogy kiszorul a kultúrpolitikából
Felületes olvasat, hogy kiszorul a kultúrpolitikából
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Saját kultúrpolitikusi terveiről szólva hangsúlyozni kívánta, hogy „az én személyes kérésem volt, hogy a gazdasági bizottságban tevékenykedhessek, mert nem kívántam egy jobbikos vezetésű bizottságban alelnöki funk­ciót vállalni".

Tájékoztatása szerint három hét múlva ismét áttekintik a kormányzó pártszövetségben a bizottsági helyek elosztását, amelyeket tehát nem gondolnak teljesen véglegesnek, és már jelezte is a frakció vezetésének, illetve Orbán ­Viktor miniszterelnöknek, hogy egyszerű tagként szívesen közreműködne a kulturális bizottság munkájában is, hogy alkalomról alkalomra elmondhassa a véleményét, ők pedig támogatják ezt a szándékát. A gazdasági bizottságot ille­tően azonban komolyabbak az ambíciói, mivel a kultúra másodlagos jövedelemter­melő képességének bemutatása számára különösen fontos és megítélése szerint ­idáig meglehetősen elhanyagolt probléma, ezen kívánna most kultúrpolitikusként változtatni.

Leglátványosabb példaként a turizmust említette, arra emlékeztetve, hogy az általa kormánybiztosként felügyelt nagy kulturális fejlesztések (a budai Vár és a fertődi Eszterháza Központ) esetében is szorosan összekapcsolódik a kultúra a turizmussal, így ez a részleges váltás szervesnek tekinthető. „Bár elsőre úgy tűnhet, az, hogy nem leszek NKA-alelnök és nem leszek bizottsági elnök sem, egy összehangolt folyamat eredménye, amelynek során kiszorulok a kultúrpolitikából, de ez csak egy első, felületes olvasat. Egyszerűen csak változások következtek be mind a parlamenti bizottsági struktúrában, mind az NKA-s tisztségeknél. Nem gondolom, hogy a területtel kapcsolatos tudásom és a véleményem ettől ne volna fontos továbbra is a Fideszen belül" – összegzett L. Simon László.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.