Olcsó méreg

Nagyon vonzóak immár a hamisított gyógyszerek. Hiába a (remélhetőleg) jól ismert kockázatok, még orvos- és gyógyszerészhallgatók is buktak le az Interpol által vezényelt akcióban.

Egy héten át 103 ország 193 hatósága közös razziát tartott a világhálón, és onnan kiindulva a valóságos határokon is, ahol átkutatják a postán feladott csomagokat hamis orvosi termékek után kutatva. Az idei akció nemcsak azért volt különleges, mert a lefoglalt hamisítványok között immár mellimplantátum, fogorvosi kellékek és orvosi műszerek is voltak, hanem azért, mert a karcsúságot, éberséget, vagy a gyors gondolkodást, lankadásmentes férfiasságot ígérő illegális tabletták piacára betörtek a HIV-fertőzés kimutatására szolgáló tesztek, illetve az ígéret szerint cukorbetegséget és rákot is gyógyító szerek is. A helyzet tehát még veszélyesebb, mint volt, pedig eddig is volt miért harcolni a gyógyszercsalók ellen.

E tabletták ereje ugyanis a beteg hitében, bizalmában van. Abban, hogy aki szedi, alkalmazza őket, úgy tudja, pont az és annyi hatóanyag van benne, amennyire szükség van. Amitől gyógyul, de legalább jobban lesz. A kitalált vagy valós gyógyszereket imitáló tablettákban viszont gyakran nincs a hamis hiten kívül más hatóanyag. Krétaport formáznak meg tablettának. Az is lehet, hogy van bennük valamiféle hatást kifejtő molekula, de nem annyi és olyan, amennyi és amilyen a gyógyításhoz kell. A nem az orvos kezétől, hanem a weboldalról rendelt szer a rákbetegnek vagy a cukorbetegnek halálos méreg. Nem tudni, hat-e és ha igen, akkor hogyan reagál rá a szervezete. Túléli-e?

Sejti ezt minden netről rendelő beteg. Csakhogy az ilyen gyógyszer olcsó. És gyorsan hozzáférhető, nem kell érte időpontokra várni az orvosnál. Később, már reménytelen helyzetben viszont muszáj. Hazai haláleset nem történt, de Angliában hamis gyógyszer miatt nyolc nő már életét vesztette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.