galéria megtekintése

Ölhetnek az interneten vásárolt karcsúsító gyógyszerek

2 komment


Danó Anna

Rákgyógyszer, HIV- és cukorbetegség tesztelésére alkalmas eszköz, hamis fogászati, és tiltott sebészeti eszközt is foglaltak le a hazai hatóságok a hamis termékek elleni nemzetközi akcióval. A legtöbb "mérget" az online áruházakban vásárolják a magyarok.

Sikerrel zárult a hamis gyógyszerek forgalmazása és az engedély nélküli internetes patikák felszámolása ellen indított eddigi legnagyobb nemzetközi razzia, a 2016. május 30. és június 7. között lezajlott IX. PANGEA akció. Az Interpol irányításával 103 ország 193 hatóságának közreműködésével végrehajtott akció eredményeképpen 53 millió dollár (kb. 14,5 milliárd forint) értékű, összesen 12,2 millió hamis tablettát foglaltak le.

Az akcióval világszerte 700 nyomozás indult, 393 személy letartóztatását rendelték el, és 4932 weboldalt függesztettek fel, ami több mint kétszerese a tavalyinak. Magyarországon a hamis termékek felkutatására indított kampány koordinálását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végezte. Az adóhivatali nyomozók a munkába bevonták a rendőrséget, valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) is.

A legtöbb hamisított termékhez továbbra is az online felületeken, illetve postai csomagokkal jutnak hozzá a fogyasztók.
Dr. Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője elmondta: a lefoglalt gyógyszerek legnagyobb része daganatos megbetegedések elleni orvosság, rossz/gyenge minőségű, kétes hatású HIV és cukorbetegség tesztelésére alkalmas eszköz, hamis fogászati készülék és tiltott sebészeti eszköz. Az egyhetes akció során 334 ezer olyan csomagot vizsgáltak át a hatóságok, amelyek illegálisan működő oldalakhoz kötődnek. Ezeknek csaknem a felét (170.340 darab) lefoglalták.

 

A több millió hamis gyógyszer között fogyókúrás pirulákat, malária és koleszterin elleni gyógyszereket, merevedési zavarok kezelésére alkalmas tablettákat, valamint hajhullás elleni készítményeket és élelmiszer kategóriába tartozó termékeket találtak a hatóságok. Az idei akció egyik érdekessége az is, hogy az egészségre ártalmas gyógyszerek mellett több mint 270 ezer orvostechnikai eszközt foglaltak le 1,1 millió dollár (kb. 297 millió forint) értékben.

A kép illusztráció
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A NAV feljelentése alapján a rendőrség hat esetben indított büntetőeljárást egészségügyi termék hamisítása miatt. Több mint 82 ezer darab tablettát foglaltak le, értékük meghaladta a 90 millió forintot. A visszaélések miatt egy embert őrizetbe vettek, és egy ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki.

A magyarországi gyógyszerforgalmazás felügyeletéért felelős hatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) már nemcsak a webpatikákat ellenőrzi, de rendszeresen vizsgálják az online felületen elérhető apróhirdetéseket és a fórumbejegyzéseket is – erről az intézet főigazgatója. Dr. Pozsgay Csilla beszélt. Mint mondta: hivatala eddig 39 esetben fordult a fórumokat üzemeltetőkhöz, akiknek a többsége azonnal reagált, és eltávolította a kifogásolt bejegyzést, hirdetést.

Ebben az évben az OGYÉI egy új készítménycsoportra, a pszichotróp gyógyszerekre fókuszál, az akció során olyan bejegyzéseket azonosítanak, ahol a „hirdetők" az egyébként vényköteles készítményeket kínálják megvásárlására. Az OGYÉI főigazgatója hangsúlyozta: a recept ellenében kiváltható gyógyszereket csak orvos rendelhet. Az interneten „népszerű és kelendő" Xanax, Frontin és Rivotril szorongásos állapotok kezelésére való készítmény, a Tramadol pedig súlyos fájdalom enyhítésére szolgáló opiát típusú fájdalomcsillapító. Ezek kontrollálatlan, kábítószerként való alkalmazása súlyos és végzetes kimenetelű baleseteket okozhat.

„Az életével játszik, aki illegális forrásból szerez be bármilyen terméket". Pozsgay Csilla hangsúlyozta: az illegális csatornán keresztül vásárolt gyógyszerek, étrend-kiegészítők alkalmazásának egészségügyi kockázata jelentős, hiszen nem ismertek a tárolási körülmények, bármilyen szennyezés vagy idegen anyag előfordulhat benne.

A hivatal jogásza beszámolt arról, hogy háromévnyi pereskedés után a Kúria tett pontot arra az ügyre, amelyben egy nagykereskedő nagy mennyiségű és drága rákgyógyszert szerzett be ellenőrizetlen forrásból, majd legálisként feltüntetve adta tovább. S ezzel mintegy 1500 daganatos beteg életét veszélyeztette. A gyógyszer érintett gyártási tételeit az OGYÉI más jelzések alapján már 2013 márciusában kivonta a forgalomból, és erről értesítette a külföldi illetékes hatóságokat is. A cég működési engedélyét az OGYEI bevonta, és 500 milliós bírságot szabtak ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.